Assalamualaikum..........selamat sejahtera....terima kasih pada yg sudi datang menjenguk blog yg semakin suam suam kuku nie....lately nie...mood nak bern3 tu mcm susah sikit......x tau kenapa...macam-macam sebernarnya di story dalam nie...tp bila on je pc nie...mood tu mcm dah x de....pesbuk tu...x yah kata lah....x bukak sehari pun x pe....dah x kisah dah.....ada x orng mcm sy skrng nie....x kisahla.....janji bahagia....:D
ada 2 3 resepi pun sebenarnya duk perap lagi gambarnya....tggu la bila ada 'mood' nanti.....macam petang nie kan...lagi lama dok perap...kang lagi bnyk nnti...smpi satu tahap kemalasan yg begitu berat....hah ! lansung x de satu pun yg termasuk nanti......baik masukkan pelan pelan .... ada juga nampak blog nie bernafas....hehe....:)
dah panjang melalut pulak nie ha...sebenarnya kuih kacang hijau nie....timbul idea nak buatnya....( minggu lepas punya nie) bila Athirah nak guna kacang hijau kat sekolah...ada le lebihnya .....x tau nak buat apa...nak buat bubur kacang hijau.....macam x de rasa nak makan.....bebudak nie pun x berapa gemar jugak....last2 , timbul idea nak try buat kuih nie......x penah buat pun.....makan suka la...siap pernah beli yg frozen punya tau...sbb kuih nie kira peberet juga lah.....so.....gogel aje nama kuih kacang hijau....maka...bederet la yg kuarnya...
Juga ada nama lainnya....kiranya ada juga orng panggil kuih rengas....kuih kasturi lah....tp kat sy, ianya tetap kuih kacang hijau....sonang ingat eh !
Hasil pestime membikinnya...! x la secantik mana pun............tp rasanya....alhamdulillah.........:) x sia-sia u...! thanks kat Hasue punya resepi....dia pnya resepi je yg mudahnya.....sbb x pakai kelapa kan...ada setengahnya tu guna kelapa....so sy cari resepi yg x berkelapa...sbb stok kelapa x dak !
Ok...so...terus pada resepinya...pada Hasue...sy mohon share resepinya di sini....resepi yg kene pada tekak sy...:)
Sumber : Hasue:I Love My Life
di try test : AM
Bahan2:
1 cawan kacang hijau
3/4 atau 1 cawan gula pasir(kemanisan bergantung kepada selera masing2)
1 sudu kecil garam
Air secukupnya untuk merebus kacang
Cara2 membuatnya:
Kacang hijau dicuci dan ditoskan seketika,rebus dengan lebih kurang 7-8 cawan air sehingga empuk.
Apabila air rebusan hampir kering,tambahkan sedikit air supaya kacang lebih lembut dan tunggu sehingga benar2 kering(sila kacau selalu apabila hampir kering tu untuk mengelakkan berkerak atau hangus)
Setelah benar2 kering,barulah masukkan gula dan garam tadi. Inti akan mencair kembali kerana gula yang cair tu..Biarkan renih dan kering lagi sekali..kacau sekali sekala dan pastikan guna api sederhana.
Apabila sudah mula kering,perlahankan api..dan kacau sentiasa.
untuk memastikan inti sudah masak-kacang yang dimasak tadi tidak lagi mengeluarkan wap dari inti atau tiada renihan lagi walaupun api masih terpasang..memang senyap je(takde plup2 dah kat adunan inti tu..haha..bahasa apa aku guna nih),dah siap laa tu..harap faham laa maksudnya ni..hehe
Padamkan api dan sejukkan inti sepenuhnya sebelum dibentuk.
siap inti...bentu bentuk...ditepek-tepek jadi gini rupannya...buat banyak2 dulu...senang time nak gorengnya...
1/2 cawan tepung gandum
1/3 sudu mkn marjerin
1 sudu kecil garam
secubit gula
1/2 cawan air
Sedikit pewarna kuning
Minyak secukupnya untun menggoreng-lebih kurang 2 cawan
Cara2:
Dalam bekas,campurkan tepung,marjerin,garam,gula. Masukkan air dan kacau menggunakan hand whisk supaya adunan cepat sebati. Tambahkan sedikit pewarna kuning
Panaskan minyak dalam kuali,celupkan inti yang sudah dibentuk tadi ke dalam adunan tepung dan goreng sehingga keemasan.
Siap goreng siapkan lah airnya juga ye.........:D
Selamat mencuba...........:)
21 comments:
KA suka kalau yg kurang manis sikit hehehe
Kalau di selatan tanah air. kuih ni di panggil "Gendang Kasturi".
Tak tahu lah kenapa dipanggil bergitu.
slm rindu Kak Syifa..lamanye mghilang ke mane2 la tu..hihi
suka kuih ni..mkn panas2 sedap..rangup giluar lembut didalam...
salam syifa...
sedap sangat kuih ni..pagi tadi husband kita beli, tapi anak pompuan yang habiskan dulu..tak merasa juge..nak buat, asyik tunda2 je..
Buat sendiri, lebih puas makan, kan? :)
ya allah syifa sukanya kuih ni, dari bulan puasa aritu ngidam nak makan tapi kemalasan nak buat
yg benarnya tak reti nak buat haha, balik ni nak carik kacang hijau lah, kalau beli tu byk tepung kan, kita suka yg byk kacang lembut2 gitu
Nama tu pun sy pnah terbaca gak tu..
QH mmg ok resepi nie...kene kat tekak....:)
W'salam kak...ala siannya..try la buat kak....insyallah x mengecewakan...
Kakcik....betul2....puas hati pun ye...
Tina..buat jgn x buat....hehe....ngidam bahaya tu.....ki3.....
assalamualaikum.. pagi2 buta dtg umah org nih, nasib bukan rumah betul2 kalu idak kene halau ngan penyapu dah. hehehe.. mekasih singgah blog saya. kuih ni mmg best. tetibe teringat nak buat. haishh kene buat jugak esok ni.. tak mampu menahan perasaan :-)
W'salam izah. X pe dtng betandang pepagi nie....tn rmah x marah la....sbb umh nie open 24hours tau.....sila2 masuk dan jgn segan2 ki3.......
Nak try ka? Silakan2....insyallah sedap.....:)
kak syifa zila nak try resepi kuih akak ni tau arini...zila sama jgk kak dah xsuam kuku lagi dah sejuk terus nak start...hopefully dapat update kuih akak arini
Norzila : sila2...silakan cuba...:)
KA : klau buat sndiri nie...mmg bole la di try test rasa kemanisan tu ikut citarasa tekak kan..tu yg bgosnya kan klau wat sndiri....tu pun klau kerajinan dtng menjelma....:)
salam syg syifa..
akk panggil kuih nie kuih kasturi..mmg sedap..dolu2 emk akk rajin buat..klu ptg nie lah mknan kami..akk suka mkn kulit tue dulu..pastu kcg ijau tue..mkn last2..he hhe entah apa pesen erk..aisshhh ttba akk kecur pulak tgk pic tue..:)
k.zila : dlu time kecik pun sy suka mkn kulitnya dulu...isinya mkn last2...dah besor2 nie..sedap mkn gigit semua....hehe...
antara kuih yang saya paling suka selain kuih gelang dan kuih seri muka ...
salam ziarah
lama dah tak buat kueh kacang aka kueh kasturi ni..mood M byk lah sangat
Perghhh .. leyh try niee
Post a Comment