Assalamualaikum dan selamat sejahtera....
Apa khabar hari nie..? jerebu kat tmpt sy alhamdulillah berbanding semalam. jerebu msih ada...tp agak kurang dah...hari nie...bau asapnya dah x terbau...dah boleh buka tingkap n sliding semua....
Kalau semalam...mmg x bole bukak lansung...kuat betul bau asap pembakaran.....smpi Athirah pun kata busuk bau asap tu...smpaikan dlm rumah pun masuk bau...walaupun sudah tertutup tingkap dan pntu...
Mungkin ada hikmahnya kan....ermmmm....
balik citer kek....buatnya sabtu lepas...almakumla...duk berkurung dalam rumah...bosan gak kan...so..buatlah sumting yg bole dingap anak beranak....makanya...jadilah rvc nie...
rvc kali nie...sy x gunakan buttermilk...tp guna yogurt mcm resepi k.Hana bagi ni. saje nak test cmne plak rasanya kalau guna yogurt kan....ok...masih moist lagi...masih sedap lagi...dan yg penting...dah habis pun....setel !!
utk resepinya....sy panjangkan di sini ye K.Hana...mohon share....:D
resepi
Bahan-bahan
*2 cawan tepung kek/superfine
*2 sudu besar serbuk koko
*1 sudu kecil baking powder
*1 sudu kecil soda bicarbonat
*1 sudu kecil garam
1 cawan buttermilk - resepi di bawah
1 cawan gula halus
1 sudu besar pewarna merah
1 cawan minyak masak
1/2 cawan air panas - hana tambah 2 sudu besar lagi
2 biji telur A
esen vanila
Topping
250g cream cheese @ satu ketul
1/2 cawan whipping cream
1/2 cawan gula - hana letak 1/4cwn+1sb jer
1 sudu besar jus perahan lemon
Cara-cara
Sediakan buttermilk - Campurkan 1 cawan susu segar/susu cair dengan 1 sudu besar cuka apple cider atau cuka putih. Biarkan sebentar lebih kurang 10minit. Boleh juga guna yogurt sukatannya ialah 3/4cawan yogurt plain/original + 1/4 susu segar.
Satukan bahan yang bertanda * ke dalam mangkuk. Ketepikan.
Mangkuk lain, satukan gula, minyak dan juga telur. Pukul hingga kembang. Masukkan buttermilk, pewarna merah dan esen vanila. Pukul lagi. Masukkan bahan yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit sambil putar perlahan hingga semua sebati. Akhir sekali masukkan air panas dan gaul sebati.
Lengserkan loyang dengan butter dan tepung, tuang adunan dan bakar 45minit. Kek ini boleh juga dikukus.
Sementara menunggu kek masak, sediakan topping. Putar semua bahan sehingga sebati kemudian sapu pada kek. Sejukkan dahulu baru potong dan hidang.
sila abaikan krim yg sememeh itu....! yg penting kesedapannya.....hahahaha.....rugi x cuba tau ..!!!
14 comments:
fuiyoooooo..pengsann akak dik oiii!! kempunan sehh!!
Bestnya!!... kakak semalam pun makan red velvet tapi sikit je kakak jamah sebab celebrate birthday anak kakak kedua yg ke 14 tahun. Kawan dia pun dah ramai...
Rajinnye wat RVC.
hmmm yumy yumy yumy..nak try...
sedapnya red velvet kek... :) nyam nyam.. tak tahan tengok topping cheese meleleh tu..
Sedapnya syifa, rvc ni paling penting kat creamcheese dia kan klu kek rasa biasa je
suka RVC sebab creamcheesenya...
nampak sedapnya...meleleh tu yang tak tahan...
psstt: nanti bilo den balik kg, den singgah umah ekau, ekau buek utk den yo.. ;)
Tampin tu tak jauh mano dah dongan Pulau Sebang.. ;)
sedapnye rv..
Yummeh..meleleh tu y xthn nengok..
assalam
alamak dah setel ekk, he heee baru nak mintak sikit
memang mabeless tul tgk rvc ni kan, sodappp
aduhai...sedap sungguh
perghhhkecur baby akk tgok syifa..melampau sedapp:)
aduhaiii...wlaupon byk kali juga QH buat RVC ni...ttp tliur jugak tgk kek yg akak tyg ni..lg la tgk krim yg mleleh tu..haiii sabo
Post a Comment