"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Wednesday, October 19, 2011

Tiramisu..


Dah lama x masak² camnie......sibuk skit dua 3 menjak nie....nie pun resepi yg x memerlukan utk memasak sebenarnya...sbb brang semua ready made...main campak² je...kek sponge tu beli yg dah siap je...dah x smpt dah nak buat² kek skang nie.........sian sy.....): 

Nie sbb dah teringin sngt + whipping cream yg ada lgi...so buat jelah...x ssh pun....resepi ambik kat my resepi...dan x ingt sape tuannya sbb ambik dah lama.......pada tuannya tq ye..... masuk nie...baru 2 kali nie ha membuatnya........:)

resepinya :-

Bahan-bahan

1 biji sponge kek 
250 ml whipping cream
200 ml cream cheese
1/2 cwn gula halus
1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
1 sudu makan serbuk nescafe
serbuk koko utk hiasan saje...

Cara-caranya :-
 
1. Bancuhkan nescafe dgn 1 cwn air panas tadi.
2. Satukan gula, whipping cream dan cream cheese - pukul adunan smpi kembang dan gebu.
3. Potong kek pada 3 bahagian.
4. Susun 1 bahagian dlm bekas bancuhan.
5. Tuangkan 1/3 bahagian bancuhan nescafe ke atas kek.
6. Sapu 1/3 bahagian adunan whipping cream n cream cheese + gula tadi.
7. Susun lagi bahagian yg selebihnya dan buat step tdi smpi kek habis.
8. Tutup permukaan bekas tadi, simpan dlm fridge.
9. Bila nak makan...hiaskan dgn serbuk koko....

itu saje...mudah kan....cubalah...mmg sedap makan bila sejuk....:)


3 comments:

Ummiakid @ lily said...

akak kalau buat tiramisu guna biskut finger tu... x pernah guna sponge cake...apapun npk sodap.....

rahel said...

Sedap n lemak rasa tiramisu tu...bak mai seketul.

cik cek said...

Lama dah tak buat tiramisu....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...