Dah lama x masak² camnie......sibuk skit dua 3 menjak nie....nie pun resepi yg x memerlukan utk memasak sebenarnya...sbb brang semua ready made...main campak² je...kek sponge tu beli yg dah siap je...dah x smpt dah nak buat² kek skang nie.........sian sy.....):
Nie sbb dah teringin sngt + whipping cream yg ada lgi...so buat jelah...x ssh pun....resepi ambik kat my resepi...dan x ingt sape tuannya sbb ambik dah lama.......pada tuannya tq ye..... masuk nie...baru 2 kali nie ha membuatnya........:)
resepinya :-
Bahan-bahan
1 biji sponge kek
250 ml whipping cream
200 ml cream cheese
1/2 cwn gula halus
1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
1 sudu makan serbuk nescafe
serbuk koko utk hiasan saje...
Cara-caranya :-
1. Bancuhkan nescafe dgn 1 cwn air panas tadi.
2. Satukan gula, whipping cream dan cream cheese - pukul adunan smpi kembang dan gebu.
3. Potong kek pada 3 bahagian.
4. Susun 1 bahagian dlm bekas bancuhan.
5. Tuangkan 1/3 bahagian bancuhan nescafe ke atas kek.
6. Sapu 1/3 bahagian adunan whipping cream n cream cheese + gula tadi.
7. Susun lagi bahagian yg selebihnya dan buat step tdi smpi kek habis.
8. Tutup permukaan bekas tadi, simpan dlm fridge.
9. Bila nak makan...hiaskan dgn serbuk koko....
itu saje...mudah kan....cubalah...mmg sedap makan bila sejuk....:)
3 comments:
akak kalau buat tiramisu guna biskut finger tu... x pernah guna sponge cake...apapun npk sodap.....
Sedap n lemak rasa tiramisu tu...bak mai seketul.
Lama dah tak buat tiramisu....
Post a Comment