"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Friday, January 13, 2012

Ahmad Bukhari kene Pekong !!!!

Ahmad Bukhari namanya diberi...nie anak buah...anak adik yg no.4...cucu mak yang ke-5 baru....ceritanya berlaku malam ke-2 kenduri tahlil hari tu...Bukhari nie menangis begitu lah hebatnya....nak kata kembong...segala macm minyak dah sapu...segala macam teknik dah buat utk baby yg kembong....tp dia still melalak lagi...smpi kan neneknya trus jumpa Imam yg kebetulannya dah nak blik mlm tu....
:
Selesai jumpa imam....alhamdulillah...berenti sekejap sahaja nangisnya.....x lama lepas tu..sambung balik...smpi ke nangis yg dah x de suara....mak takut dia kene sawan je...tp alhamdulillah....berkat guna teknik nie....mcm gambar kat bawah nie :-

AHMAD BUKHARI B MOHD KHIR


Nie namanya Pekung.....mak kata ni cara masyarakat Banjar dulu di kg (Bagan Serai, Perak) arwah nenek tdokan anak² nya smpi le ke anak cucu yg kuat menangis....x terkecuali me too....:) mak pernah buat mcm nie kat sy dlm keretapi lagi...mak kata masa tu sbb asik menangis....perjalanan jauh pulak tu...dri Perak ke N9....jadinya...mak buat buaian mcm nie dlm keretapi.....dan kebetulannya mak kata ada omputeh lalu pulak time tu....omputeh tu boleh benti tgk kjp smbil kata menakjubkan n boleh mati mcm tu....
:
apa² jerlah....tp pada yg x pandai x boleh ler buat mcm nie ye....x digalakkan...! , Cara kat atas tu pun bukan mak yg buat...tp sorang pak sedara yg buat....nmpk mcm kesian kan....tp sebenarnya lepas dia kene PEKUNG mcm tu...dia senyap.....terus tido lena mlm tu....alhamdulillah ler.....
:
Jadinya...pada anda yg nak buat pada anak....jgn berani² cuba ye....sy hanya tunjuk teknik orng dulu...x menggalakkan pun ye....! 
:
jumpa lagi.....^__^


2 comments:

Pok Amai-Amai said...

Hoh! Seram lak tgk gaya baby tu tido...

Asmara said...

wuwu.. camtu ke? mcm2 kan. mudah2 semua kita dilindungi. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...