"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Monday, January 30, 2012

Butterfly Rainbow Cupcake

Assalamualaikum...selamat sejahtera.....puas dah dok "ngendap" blog Kak.Ita...jadinya...terbuat lah 1 resepi dari dpur yg comel tu.... tp tu la dia kan...x la cntik sngt mcm butterfly K.Ita...nak buat camne tangan kurang seni skit bab² nak decorate kek nie....tp kalau tang apam... insyallah boleh......:)

Nie lah hasilnya bila selesai keje di dapur smlam petang..... anak² teruja skit..sbb ada butterfly tang atasnya... kira jadilah kan rama² tu...bila kakak bertanya " mna ibu beli rama² ni ? " hehehe... kira nmpk mcm rama² la tu kan ?? 


tq pada Kak.Ita kan...sbb share resepi cuccake yg comel nie .... so..sy share lah resepi kat cni ye ...:)

Resepi :-

Sumber - Kak Azlita Aziz
Resepi asal dari RAINBOW CAKE 
By : Whisk Kid
The Martha Stewardt Show, April 2010

11/2 cwn tepung gandum
2 sdk baking powder
Secubit garam garam
1/2  cwn butter ~ suhu bilik
3/4 cwn gula castor ~ kurangkan sebab manis * syifa pakai 1/2 cwn
3 biji putih telor ~ suhu bilik ( saiz B)
1sdk esen vanila
3/4 cawan susu segar ~ suhu biik

Panaskan oven pada suhu 170 C
Sediakan paper cup putih secukupnya dan susun dalam muffin tray

Ayakkan tepung, baking pwder dan  garam ~ ketepikan
Dalam bekas mixer pukul butter dan gula sampai kembang dan  gebu atau butter bertukar warna putih .
Masukkan telur putih  dan pukul lagi sampai gebu dan ringan
Masukkan esen vanila
Kemudian slowkan yang paling perlahan sekali, mixer, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar

Boleh juga guna spatula dan guna kaedah kaup balik.
*Tepung kena berselang seli dengan susu. Mulai dengan tepung dan akhiri dengan tepung juga.
maksudnya : tepung ~ susu ~ tepung ~ susu ~ tepung ~ susu dan akhir mesti tepung

Kemudian bahagikan adunan sama banyak dalam 6 bekas berasingan
Letakkan pewarna dalam setiap bekas dan gaul rata
Tompokkan setompok setompok warna berlainan warna dan berselang seli dalam paper cup
Buat hingga semua adunan habis
* untuk mudah masukkan adunan dalam plastik bag atau pipping bag
Gunakan lidi bersih dan buatkan satu putaran pada permukaan kek

Bakar dalam oven selama 25 minit atau sehingga kek masak sempurna.

Cara membuat rama-rama
Potong permukaan cupcake dengan pisau
Permukaan kek yang dah di potong tu kita potong pula pada 2 bahagian ~ rujuk gambar di atas
Paipkan cream atau buttercream atas permukaan kek yang telah di potong
Kemudian susunkan permukaan kek untuk membentuk rama-rama
Letakkan manik sebagai badan rerama

jadinya..pada yg nak mencuba... nak tgk butterfly Kak.Ita yg comel tu....boleh jengah di SINI ye... pun ada ajar camne nak buat rama² tu n topping atasnya... 

Selamat mencuba..


3 comments:

Ann Ishak said...

memang menarik mata bila melihat, terasa sedap di tekak

Ummiakid @ lily said...

cantek...akak dari last week plan nak buat...tapi x terbuat...ingat this week mesti buat jugak...nice...

Asyifa Mustaffa said...

ann ishak : insyallah sdap..

kak lily : buat jgn x buat..akak buat insyallah jdi punya...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...