"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Friday, October 12, 2012

Sup Daging ala² Jom Masak

Assalamualaikum............selamat sejahtera.

Ok...hari nie Jumaat...penghulu segala hari kan....besoknya dah cuti ujung minggu.....cepat je masa bejalan skrng nie....ok...jam pun dah 11 lebih nie kan....yg duk umh tu....msti ada yg dah siap masak kan....ke.....ada yg tgh plan nak masak apa tgh hari nie ? 

Meh tengok 1 resepi hari nie...yg x kurang gak bestnya....ambik dari page Jom masak....itu pasal le namnya ala² Jom masak.....dah bekurun lama pun gambar ni dok teperap....lauknya pun dah x de....baru hari nie terasa nak masukkan dlm blog....nak buat camne.....masa x mengizinkan.......:) 


Ini la sup daging yg sedap dimakan time panas tu....jgn la panas menggelagak sngt ....itu x bagus ye....orng kata ala-ala panas je kira ngam2 tuk dihirup la.....

Untuk resepi nya ~ pada admin Jom Masak....sy share resepinya kat sini ye....mekasih sudi kongsikan sup daging ni ye....TQ...

Sumber resepi : Jom Masak 

Resepinya :-

Daging  ~ direbus hingga empuk, kendian hiris nipis
* rebus daging bersama sebunjut rempah sup
* masukkan kentang ketika daging 1/2 empuk

- selabu bawang holland
- 3ulas bawang putih
**diblend halus ~~ sy x guna bwang holland...x de stok...just guna bwang besar pastu tumbuk saje....

- sebiji tomato belah 6
- seketul halia muda diketuk
- 2 batang seleri di potong serong
- 5 biji cili padi diketuk kasar
- tomato belah 4


siapkan bahan2 yg nak diguna pakai.......:)

cara cara :-

- tumiskan bahan kisar bersama tomato serta cili padi hingga naik bau
- masukkan halia muda & batang seleri....kacau goreng hingga wangi
- masukkan daging bersama air rebusan kedalam kuali & jugak tomato belah 4...biar mendidih
- rasakan garam & perisa


resepi yg mudah dan senang..........sy buat pun main campak2 je...resepi kat atas sbgai panduan sahaja.........nak tambahkan atau kurangkan atau nak tukar bahan pun bole saje....ikut citarasa masing-masing la kan....

selamat mencuba..........sy dah cuba pun.........x cuba nnti x tau pulak rasanya mcm mna kan...........:)


24 comments:

Kakzakie said...

Kalau kakak sup ini lawankan dgn roti hmmm.... memang semangkuk tak cukup:)

Amie said...

mmmm.... sungguh menyelerakan! boleh habis semangkuk ni....slurrppppp!

Asmah Yusof said...

Sedap nie...kalau dapat campur ngan urat keting pun sodap...:))

Tina Othman said...

sedapnya ye, nanti nak try lah sebab kekonon nak buat menu low carb

Bicara Kak Noor said...

salam Syifa
nampaknya menu kenkawan ni banyak yg daging dan pisang hee macam berjanji kan,tapi confem sdap ni sup daging ni

zila norazila said...

sedapnyaa..akk aritu tgk jm buat..dh kecurr..nie kt sini plk..uiitss terliur dik:))

~aYu~ said...

salam kenal.. sedapnya.. terliur lak. kat opis ni sejuk giler.. dapat pekena sup daging panas-panas ni mmg terbaikla..

Qasey Honey said...

wah sedapnya...time2 hujan ni pekena supp...laju aje nk mnghiruppp

eray said...

salam dear, tq sebab sudi ke blog saya. ESP ada 1001 kebaikan. Yang saya sendiri alami:
kulit muka jadi supple & glow
kurangkan cholestrol level
beri kesan kenyang yang berpanjangan
susu sy bertambah pekat & banyak
kurangkan sinus

dan bulan nie mmg bulan pesta ESP, sebab harga yang super special. can i have ur emel add, nti eray PM special price nya.

http://welovesusuibu.blogspot.com/2012/10/jadi-ahli-shaklee-bersama-kumpulan-elit.html

Rohah said...

mak ai...menggoda sup ni..sedap makan time mendung2 ni..

Kakcik Nur said...

Saat tak berselera, makan je sup yang tengah panas berasap asal jangan sampai melecur! :)

Asyifa Mustaffa said...

Itu kene pekat lgi tu kak zakie...bru ada umphhhh !!!

Asyifa Mustaffa said...

K.amie : kan...mmg sdap menghirup time panas tu...

Asyifa Mustaffa said...

Asmah : klau dah msuk bhn lain tu...makin laju la mknnya....hehe...

Asyifa Mustaffa said...

Sila2 cuba...insyallah x menghampakan....:)

Asyifa Mustaffa said...

K.Noor : wsalam... Kebetulan mungkin...:)

Asyifa Mustaffa said...

K.zila : akak Cuba la plak.....:)

Asyifa Mustaffa said...

Ayu : slam perkenalan juga :)
mmg lawannya time cuaca sejuk2....:)

Asyifa Mustaffa said...

QH : jgn lelaju sngt...karang tersedak naya je....hehehe......

Asyifa Mustaffa said...

Kak Rohah : kan....mmg hirup x hengat !

Asyifa Mustaffa said...

Kakcik : yup! Btul2....

Nur-nba said...

Alahai tergodaa..

Nor Fauzah Samid said...

alhamdulillah..terima kasih share resepi yg simple tp sangat sedap nie ya. baru je try td..anak2 n suami suka. ^_^

Aliff Aiman said...

I WILL TRY IT. THANK YOU FOR THE RECIPE

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...