"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Thursday, October 18, 2012

Kek Karamel ~ versi nipis ~

Tayang gambar dulu ...............:)


Hehehe....ini kek minggu lepas.....hari nie memang dah x de....so tgk gambar je la ye :D ....nak buat n3nya dari sehari ke sahari asik tertunda saje....baru la nie dpt masukkan.....

Kek Karemal versi nipis....saje buat nipis....kalau nak yg karamel tebal skit...bole tengok resepinya di SINI ~ KARAMEL VERSI TEBAL ...ecehhh...ada plak tebal nipis ye.....hehe..., terpulang sebenarnya...ada orng suka tebal...ada yg suka nipis....tapi bebudak dlm umh nie....x kira tebal nipis....semua dihentam !!...


Untuk resepi karamel yg nipis nie...sy ambik dari kak Munirah Baharum dan Kak Azlita Aziz  mohon share resepinya di sini ye kak....:)

Karamel versi nipis 

1/2 tin susu cair
70 g gula castor
1/2 sudu teh esen vanila
3 biji kuning telur.

Kacau susu dan gula hingga gula larut.
Kacau telur dan esen perlahan.
Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje.
Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.
Ketepikan.
Kalau nak dapatkan lapisan karemel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning telur.
(Adunan ni tak perlu di bakar dulu ye! kita akan bakar adunan ni bersama adunan kek nanti )

Adunan Kek Bahan 1

70g gula kastor
3 biji telur kuning
135ml air
45ml minyak masak

Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.

Adunan Kek Bahan 2

140 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder


Matikan  mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak
Masukan  sikit2 dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna.
Ketepikan.

Merinque
6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning
70g gula castor
1 sudu teh krim of tar2

Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering
Pukul putih telur hingga berbuih
Masukkan gula dan tatar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku. kalau kita terbalikkan loyang adunan putih telur tu tidak jatuh
Masukkan 1/3 bahan merinque kedalam adunantepung tadi.
Gaul rata secara kaup balik
Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.

Bahagikan adunan kepada 3 bahagian yg sama banyak.
Letakkan pewarna yang anda sukai.
Kemudian tuangkan adunan kek ni ke atas lapisan karemel tadi.
Belang- belangkan adunan
Tuang 3 sudu lapisan pupple, kemudian 3 sudu lapisan pink di tengah-tengah lapisan purple. Kemudian tuangkan pula  3 sudu lapisan biru di tengah-tengah lapisan pink.
Buat begini sehingga 3/4 adunan, kemudian buat pula cara yg sama dgn 2 sudu pula.
Akhir sekali dengan satu sudu.
Lorekkan atas adunan dengan lidi.
Panaskan oven terlebih dahulu. Ita panaskan pada suhu 170 C terlebih dahulu. Bila dah masukkan kek dalam oven ita tukar pada suhu 160C
Gunakan api bawah sahaja.

Kaedah Steam Bath
Tuangkan air panas dalam loyang yg lebih besar dari loyang kek tadi.
Letakkan loyang yg berisi kek dalam loyang yg berisi air panas tadi
Letakkan pada rak bawah dalam oven.
Bakar kek pada suhu 160 C dengan api bawah selama 1 jam atau sehingga kek benar-benar masak.
Jangan buka pintu oven semasa proses pembakaran 1/2 jam pertama.

Selepas masak biarkan kek kekal dalam oven sehingga kek renggang di tepi loyang.
Terbalikkan kek atas pinggan dan biarkan kek turun sendiri.
Potong kek bila ia benar-benar telah sejuk.
Simpan kek dalam peti ais untuk tahan lebih lama.
Kek ni juga sedap di makan dikala sejuk.

dan hasilnya..............



ok.........selamat mencuba kalau nak cuba...........:D

pssssstttttttttt-----------> sy masih x puas hati sebab karamelnya masih dok berlubang lubang walaupun sy dah kacau secara lemah lembut dan berhemah !!! sungguh x puas hati kat c2 je....ermmmmmm....

akan dicuba dan terus mencuba lagi..........smpi puas hati ...............!


24 comments:

Bicara Kak Noor said...

salam Syifa
cantiknya karamel tu wlaapun versi nipis tapi tetap menwan kalbu akak macam nak try tpi belum ada masa lagi insyaallah nk copy resepi ni nnt ya

Norzie hany said...

Cantiknya color kek karamel as ni.Akak pun nak cuba juga tapi tunggu time rajin.

Kakzakie said...

Dahlah cantik, sedap memang matopzlah Syifa..

Rohah said...

ramainya org tayang kek..parah hatiku yg malass buat kek..tapi nak makan kek..macam mane tu Syifa??hehe..

zila norazila said...

salam syifa..akk tgk dh lawo sesangat nie..sedapnya..dh lama akk x buat la kecurr:)

inahar ali said...

woww..cantik banget kek karemel asyifa wat nih..akak dh berkurun simpan resipi nih tp masih x ada keberanian nak membuatnye..ngeri la pulak..hehe!

Asyifa Mustaffa said...

K.Noor : wsalam....silakan kak...sy pun copy gak resepinya...insyallah jdi klau akak buat....:)

Asyifa Mustaffa said...

Norzie : biasa saje sis....sy pun kdang rajin kdang malas gak....pun ikut mood....hehe.....

Asyifa Mustaffa said...

Kakzakie : jgn puji lelebey kak.....keknya dah abis....x dpat bagi......heheh....x de la...gurau je....:)

Asyifa Mustaffa said...

Kak Rohah : tggu smpi ada mood kak...hehehe.....

Asyifa Mustaffa said...

Kak Zila : ye ke...tp cam x puas hati tang karamel dia....huhuhu....

Asyifa Mustaffa said...

Kak Inahar : kak....must try kak....insyallah sedap....anak2 sy suka sngt....senang buatnya....:)

JaSSNaNi said...

assalamualaikum.. salam kenal.. terus follow sini.. jemput singgah blog saya dan follow.. :) thankss..

cantekkknye kek ni.. kek karamel mmg sedap.. based dia tak manis.. tapi karamel atas tu yg memaniskannya.. tu yg best.. rasa pun lembut cam aiskrim.. kan kan.. :) saya pun selalu wat utk anak2.. :)

Qaseh Suhaida said...

hmm....menarik sgt tu...mesti sedap

iedchan said...

sedapnyee.. byknye resipi blog ni..sy folo k..:P

tun_telani said...

Salam syifa.. suka tengok kombinasi warna kek ni..
ps: selamat hari raya korban

tun_telani said...

Salam syifa.. suka tengok kombinasi warna kek ni..
ps: selamat hari raya korban

Khairul Hakimin B. Muhammad said...

pestime nengok!

nak suh org umah buat jugak, x kira!

Kesuma Angsana said...

cantik & pasti sedap ni!

Kakcik Nur said...

Cantik keknya. Tapi, kakcik tahu makan je. :)

Tina Othman said...

morning syifa

sedapnya kek karamel, lama tak makan sebab kemalasan nak buat hehe, tulah baru nak tanya camana nak buat jgn lubang2 karamelnya udah syifa kata berlubang jugak ye,

tak silap dulu penah baca kan, ada org tu kata dia blender elok je tak berlubang, bila kacau slow2 berlubang lah pulak, tak taulah sebab kita buat pun mmg teruk lubangnya, tu yg malas nak buat tu

Asyifa Mustaffa said...

JaSSNaNi : wsalam...sy dah 4lo blik...thx...salam ukhwah....

kan...kek nie mmg sedap...sy lgi rajin buat kek nie...dri kek2 yg guna butter bagai tu...hehe...

Qaseh Suhaida : mmg sedap...:D


Tun : Selamat hari raya juga....:)

Khairul Hakimin B. Muhammad : fenomena kek nie...dah lama melanda....menjak thun lepas lgi....buatla...insyallah sedap....


KA : thx...:)


Kak Cik : thx kak....makan pun best juga.......


Tina : morning, itu la...dah berapa kali buat...ttp belobang sana sini...klau blend tu...rasanya agak kuat jugak kan cara kacau dia tu....ntah la...x tau cmne....kena try test la jugak bnyk kali nie....practice make perfect kan....hehehe....

lailasani said...

nak jugeeee!!!!
nampak sedap sungguh!!!
gambar power ah...

Nur-nba said...

Teringin juga nak cuba.. tapi entah bilalah nak buat.. Resepi dah lama simpan.. Cantik kek ni..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...