"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Friday, December 21, 2012

Puff Sosej

Assalamualaikum, selamat sejahtera.

Jumpa lagi...alhamdulillah...... Dan utk semua yg sudi baca n3 nie...selamat berhujung minggu ye...mesti ada yg dah planning nak bercuti panjang smpi hujung tahun nie kan...apa pun...selamat bercuti ye...

kami sekuarga stop dah bercuti...klau nak jenjalan pun...area dekat2 je la...x p jejauh dah...dah nak bukak sekolah nie....kena la sediakan kelengkapan sekolah anak2 plak...banyk keje nak di buat....biar siap awal2 kan....weken nie pasti la bnyk tempat yg sesak + ramai la orng nak beli kelengkapan akhir buat anak....seminggu lgi skolah nak bukak dah...selamat sopinggg...! 

bebel panjang2...ada ke orng nak baca? ntahlah....baca la kalau nak...x nak bole skip......:D

Hari nie kan...nak share 1 makanan yg simpel je pun sebenarnya....mudah la sangat2...~ buat bekpes ari tu...hari apa ntah...x ingat...tp dlm minggu nie la....gamba da berapa hari tersimpan...baru malam nie ingtnya...huhuhu....

Ini la diaa.....puff sosej ~ di buat bekpes ~ anak2 suka...itu paling penting ! cicah dgn sos aje...:)


Senang yg amat sebabnya guna puff yg ready made je...kalau anda yg rajin sesangat tu...nak try buat puff sendiri pun ok gak....:) ~ google je resepi puff....banyak di alam maya....hehe..

Ini bahan2 simpel yg sy gunakan 


Bahan kat atas tu  : -

Sepeket puff pastry ~ sy guna jenama kawan tu, memang ngam2 dgn sepeket sosej.
Sosej ~ pun sepeket 
sebiji kuning telur
mentega/majerin

Cara2 nya...

ambik sekeping puff
gulung sosej dalam puff tu
siap digulung~ kelarkan sikit atasnya
kemudian sapu la dengan kuning telur tadi.
letak dalan dulang pembakar yg dah disapu dgn majerin/mentega tadi.
bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 20 ke 25 minit...atau sehingga masak 
biarkan sejuk.


Sy gulung2 kan gini jer semuanya....mudah dan senang tau....sekali sekala buat gini pun ok apa.....anak2 insyallah suka punya lah.....

nak buat ? silakan..mudah senang, jimat...yg pasti bersih ~ sbb buat sendiri........hehehe.......

jumpa lagi di lain waktu ~ happy wekend :D


10 comments:

Norzie hany said...

Assalam As.
Kalau ada sosej mcm ni anak2 mesti sukakan.

Nooriah Abdullah said...

fav anak2 akak jugak ni puff bersosej ni mama tumpang sekaki hee

Mamasya said...

Aslmkum ASyifa.
nak wish juga happy 9 th Anniversary buat Asyifa & suami.moga murah rezki dan tambah bahgia bersama anak2 tersayang.
mmg mudah guna puff ready made....sedap pula tu.

Hanani said...

fav Kasih ni..boleh try buat

inahar ali said...

wahh..dap..daapnyer! bak akak seketui..hepi belated wedding anniversary ye asyifa..moga cinta kasih kalian kekal mekar selama2nya..amin!

Asyifa Mustaffa said...

Norzie ~ Wsalam kak...yup...mmg btul tu...:)


K.Noor ~ sudah tentu la kak...:)


Mamasya ~ tq kak...insyallah amin...:)


Hanani ~ yup..! budak2 mmg suka kan mkn sosej2 nie...


Kak Inahar ~ dah abis la kak...hehe..
thx kak...insyallah amin....:)

Nur-nba said...

Sedapnya. Nanti boleh cuba..

Asyifa Mustaffa said...

K.Nur ~ye....silakan kak....simpel je.....:-)

aizamia3 said...

hehehe.. punya malas nak salin resepi, ai snap gambar dalam blog awak ni pastu nanti boleh buat kat rumah.. hehehe...

Asyifa Mustaffa said...

sila2....:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...