"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Thursday, December 26, 2013

Ubat kutu : Lice Clear

Badan rasa ok skit...tp still dedor...orng perak kata.....thx pada yg sudi singgh tinggalkan komen entry pagi tadi...

Tiba2 ptng ni nak share something...alkisahnya...sblom pegi jalan2 haritu...baru perasan si kakak ngan Hadif kepalanya berkutu...haru sungguh! Patut ler kakak asik dok garu kepala...

Ye x ya....tido la juga dihotel dgn kepala berkutu...nak diproses kepala mereka...masa tak ada kan...jadi...tggu balik rumah je lah...

Jadinya semalam....ke guardian la terus...cari ubat...masuk2 pintu kedai terus tnya adik salesgirl tu...malas nak tercari cari...ubat ni yg di recomended kan...nak kata bagus tu...x tau lah...sebab resultnya kata...tggu 3 hari...kalau ada lagi...ulang step cucian.

Cara guna...ada disertakan sekali...dan akan dapat sekali sikat kutu colour biru tu..
Harganya RM 15.90, 70ml

Boleh nak pakai 2 3 kali rasanya...sebab buat kat Hadif...guna sikit je..sebab rambutnya nipis...guna pada kakak pun tak habis setengah botol...walaupun rambut si kakak agak tebal.

Nanti...dah hari ke 3...sy bagi resultnya ye...;-)

Published with Blogger-droid v2.0.10

17 comments:

Rai Ourkizuna said...

pakai LOC pun berkesan syifa. sanggup ngan tak je la.. tapi loc takde bahan chemical berbahaya rasanya..

zila norazila said...

Mesti ada jgkit n sspa tu syifa..kutu mmg mudah brjgkit

NinaAz said...

Semoga berjaya menghapuskan kutu2nya ya. Rasany adik pernh guna y ni. Rasanyala

asyifa mustaffa said...

Rai : loc bole guna ye...bru tau ni...mmg multipurpose rupanya dia...

K.Zila : ntahla...rasanya ye la tu...klau x mna la dtngnya kan...

Nina : harapnya misi berjaya...:-)

Daddy Ziyyad said...

klinik saya pun ada ubat ni..hihihi
Utk si Hadif...boy...boleh juga cuba nipis/pendek kan betul2 rambut nya

Fazleyatul Aini said...

melaka kata "dedau" hihi

Azian Nd said...

salam...singgah sini..teringatkan anak sulung saya...masa tu darjah 1. saya cari kutu dikepalanya then syampo rambut dia dgn ubat kutu. lps tu kutu pun takut nak dekat!

Cho Zila said...

anak saya tak habis2 lagi... jenuh macam2 ubat.. hilang kali ini nanti ada lagi... tak mau hilang betoi2... tapi kena usahalah juga...

faraherda.razalan said...

Teringat ms sy pnh kena kutu ms zaman2 skolah dulu. Mak sy tak bg ubat kutu. Terus dipendekkannya. Sobs...sobs....tak nah try guna ubat kutu.

aizamia3 said...

oh.. idea yang baik ni.. sebab jap lagi nak pergi cari beli ubat kutu.. huhuhu.. nak kena buat cepat sebelum masuk sekolah ni.. :(

Sarah Talib said...

boleh pakai loc..x tau pulak..kawan kak sarah bagitau bubuh alano..

Haryati Faizal said...

kutu mai kot mana pulak tu... jenuh nak bagi kutu tu mati...

asyifa mustaffa said...

DZ : hadif rambutnya mmg da pendek...itu yg senang skit..

FA : lbih kurang...tp mkna sama...:-)

Azian: tu lah...dulu ada buat gini pda si kakak...ok...x lama dia hilang..

CZ : itu la kak...dah ilang dah dulu...ni dtng blik...ntah dri mna dibwaknya...

FR : haah..btul tu...dulu lg senang...ada je kutu...siapla...mmg pendek rmbut jdinya....huhuhu...

Aizamia : la...anak kena gak ke...? Itu yg kena buat mnggu ni...x lma lg skolh nak bukak dah...klau x ilang hari ni...bsok2 bole syampu lg...

K.Sarah : la...allano pun bole ye kak...ni pun baru sy tau....yg loc tu...rai bg tau bole...tp takut anak pula x nak....hehe...

Haryati : x tau ler dtng dri mna...bdak2 ni dok memain cmpur ngan kawan2....

fazianbatrisyia said...

kesiannyaa...mintak2 "ops bersih" berjaya...berpinar bijik mata nak selak rambut kan...dah nak sama warna pulak tu...sy penah gak masa anak no. 1...jangkit dari anak jiran masa main. masa tu umur br 8 bln...nangis wooo...bby dah kena..sib baik rambut bby halus...senang nampak, kejap dah clear

Irfa said...

mmg pening kepala bila kutu naik kepala anak2..mudah dpt kalau duk nursery

hainom OKje said...

Budak budak mmg senang nak dpt kutu....mcm okje kecik dulu dulu hehe....
Ubat kutu bau dia busuk lagi tak la ni?

JunAina said...

Anak akak yang perempuan tu pon cepat je berjangkit kutu kata mak akak kepala sejuk kutu senang membiak. Beli ubat kutu kat klinik mungkinkalau gi farmasi murah sikit kot. Beli hari tu Rm20 katanya ada sikit kutu dalam tu tp bila buka tak ada pulak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...