"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Thursday, December 12, 2013

Kek Batik Dot-dot.

Assalamualaikum, selamat sejahtera.

Lama dah tidak kongsikan resepi kan...jadinya bila ada masa sikit ni..sy share lah mana yang sempatnya.

Biasa la cuti sekolah ni kan...dah duduk rumah...manjang aje laparnya...kena pula cuaca sekarang asyik mendung dan hujan....jadinya perut tu...paham paham je ler....

tapi hari ni...cuaca alhamdulillah panas..setakat ni la...petang nanti...wallahualam...

 

Ok...kek batik ni...macam kek batik biasa yang guna biskut marrie tu...tapi untuk jadikan batiknya dot-dot...sy guna biskut jejari ni...
 


Ini sy sharekan resepinya ya...
Resepi sy share dari blog Hasue ye..tumpang share ye...:) , dan sy memang ikut Hasue punya sukatan..

Kek Batik Dot Dot

Source :  HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Sharing By : AM
BAHAN2NYA:

½ buku buttercup /125g marjerin/mentega
2 cwn tepung gandum *hasue letak 1 1/2 cawan sahaja
2 biji telur
½ cwn gula
½ cwn milo + ¼ serbuk koko
½ cwn susu pekat
200g biskut jejari 
sedikit esen vanilla

CARANYA

Pukul telur, butter, gula & susu pekat hingga sebati
masukkan milo + serbuk koko & tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau rata
kemudian masakan dlm kuali dgn api yg perlahan sehingga bertukar warna dan
dikacau selalu. Tutupkan api & patah2 kan dua biskut jejari dan digaul rata
*Boleh juga ditambah coklat chip - jika suka
Bubuh ke dlm bekas/loyang yg dilapik plastik lalu tekan2 & mampatkan adunan tersebut
Simpan dlm peti sejuk selama 4 jam dan kemudian bolehlah dipotong.

*Ketika nak meratakan/mampatkan permukaan adunan sarungkan tangan dgn plastik kerana ianya tidak akan melekat dan tekankan perlahan-lahan.

p/s: pagi sampai petang tak boleh nak bw...nanti malam skit sy jengah 'rumah' kengkawan semua ye....daaaaa

Published with Blogger-droid v2.0.10

28 comments:

Kakzakie said...

Cantiklah Syifa. Good idealah sebab bila potong tu yg jadi dot-dot. Pandailah Syifa:)

faraherda.razalan said...

Suka sgt kek batik ni. Tapi klu manis sgt, mmg turn off. Sy ni pulak jenis mls nak buat kek ni sebabnya - leceh nak membsh bks cokelat tu. Hahahaha! Ntah pape. Tapi kena try jugaklah satu hari ni.

Biskut jejari tu mcm costly sket dr marie tak?

noly anna said...

salam.hehe comel je kek tu
mesti sedap.dh lamaaa sgt xbuat kek ni hihi
kalau free nnt singgahla ke blog noly ye
www.nolyanna.blogspot.com

Sarah Talib said...

cantiknya kek dia..kreatif la...boleh try mcm ni pulak..

Kesuma Angsana said...

singgah jgk kejap cuti2 ni ! ssh pulak nk berblog dgn tab ni

NinaAz said...

Menariknyaaaa. Nk cubalahhhh

fazianbatrisyia said...

kegemaran kami sefamily ni...

aizamia3 said...

masih belum berjaya nak membuatnya.. idea yang menarik guna biskut jejari tu.. ;)

Fazleyatul Aini said...

cantiknya kek batik mesti sedap jugak tu

comfortnblissful said...

thanks bg idea utk gna biskut jejari tu. ada buat gna biskut marie je
http://comfortandblissfullife.wordpress.com/

Rai Ourkizuna said...

saya mmg suka apa2 jenis biskut coklatt.. best!!

Haryati Faizal said...

a'ah cantik jugak ye klu buat camtu...

ZalinZalina said...

Nampak mudah tapi kak ina tak pandai buat...awak buat cantik lorrr :)

Acik Erna said...

panai asyifa guna biskut jejari tu..cantik jadinya

Bin Muhammad said...

Sedap biskut ni, tapi ini lagi menarik...guna biskut jari.

tun_telani said...

salam syifa... dah lamaa sgt xbuat kek batik.. suka tgk bulat2 tu.. :)

mama sara nur said...

assalam syifa
arr sama la kan he hee lapo memanjang ni
dot dot cantiklah

Nur Madihah said...

hai,ditag
http://madihahdaisy.blogspot.com/2013/12/giveaway-giga-join-win-by-wanie-putri.html

hainom OKje said...

Patut pun corak dia cantik AM...rupanya pakai biskut jejari...Okje tak pernah try lagilah buat ni walaupun nampak mcm senang je buatnya...

lieyalatif said...

ALAHAI COMEL!!! kreatif tukar buat pakai biskut nieh....nampak cute sgt hah....lieya mmg suke kek batik nie...almaklum laa milo kan sape tak suke.....sedap buat kudap2 hah....

eintan nurfuzie said...

oooo... pebret cik ennnn.... :)

Cho Zila said...

kek batik dot dot ler pulak yerk.. tapi comelkan..

Kesuma Angsana said...

KA singgah cuit2 nuffnagx3 yer

MamaHarriz said...

sdpnyeeeee

Kesuma Angsana said...

singgah jgk & clik2 yer

zila norazila said...

Wahh cantik kjdianye..nmpk dot2..nnt leh tiru ne

Kakzakie said...

Banyak kali jenguk Syifa sini tak berubah mesti sibuk ni... moga semuanya baik-baik hendaknya...

MamaHarriz said...

Uwaa rase lapa pulak ptg ni huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...