"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Wednesday, January 8, 2014

Crunchy Caramel Almond

Assalamualaikum, selamat sejahtera.

Resepi pertama untuk tahun 2014 ni......dah lama juga tak berkongsi resepi dalam blog ni..., resepi dan cara buatnya dah popular dari tahun lepas lagi...ini baru ler nak mencubanya lepas tengok kawan buat crunchy almond ni...

Kalau nak beli...bole je...da banyak jual di pasaran ni....tapi saje gatal nak panaskan oben yg dah lebih sebulan tidak berguna tu...saje ler test try buat ni...

Senang dan mudah..sebab main gaul2 dan bakar saje...tapi kos nak buatnya....aduhaiii..mahal bebenor...! Harusla orng yg beniaga tu jualnya mahal...

hasil rujukan : Azlita Masam Manis


Bahan yg  sy gunakan...

Almond flake 200gm
Sunflower seed 200gm
Pumpkin seed 200 gm
tepung florenta 200gm
Sesame black 20 gm

semua bahan kekacang tu...sy masukkan dlm oven...bakar 10min suhu 160°, kalau nak sangai atas dapur pun bole...nak masuk microwave pun boleh...

Kecuali bijan hitam tu.....digaul sekali dgn semua bahan.

dah gaul sebati...ratakan atas tray....nipis pun x pe...tp jgn tebal sangat...ikut ler mana yg best...

kang kalau tebal...x rangup pula nak krup krap krup krap kan....


Gambar bawah ni.....di bakar selama 15 min suhu 160° 


Bunyi jer oben 'ting' keluarkan....dan potong ler ikut suka hati.... kena potong time panas2 gini...sebab kejap je dia dah mengeras...

Dah sejuk..nak patah2 nya pun x pe...kita yg makan ye tak...lain le kalau korang nak jual....harus le cantik2 potongan itu....


Dapat la dua balang bekas tupperware size a ni....cukup la ..nak rasa kan...
 Tpungnya ada belen lg...nnti nak try buat kat kacang lain pula....


Rasa dia macam bepang kacang ...penat mulut kalau makan banyak2...


26 comments:

NinaAz said...

Nk try buat jugakkkkk. Heheheh

Irfa said...

OH SENANG JE MMBUATNYA
TP BAHAN TU YG MAHAL
PATUT RAMAI YG BELI JE SBB X BERBALOI

fazianbatrisyia said...

Lama dah berangan nak buat...brg dah beli semua tak rajin pulak...try jugak haritu buat dgn conflakes...laku pon...dah habis.

:: Mrs.Eady :: said...

nak kene try ni!

Qasey Honey said...

sngkn kak nk buatnye..raya lps QH ade wt juga tp xdan nk amik gmbo..xsmpt..hihi..nti nk wt lg..wt kudap2 smbil tgk tv..hehe

Rai Ourkizuna said...

perghh.. menggoda...

Amanda Suria said...

macam senang jer...

asyifa mustaffa said...

Nina : ye..buat2...try ye...

Irfa : haah...mmg kosnya mahal...

FB : nak try juga lah guna cornflakes...murah skit kan..

Izwa : ye.. try ler...

QH : haah mkn x ingt...ni gigi sakit plk kiri kanan penat dok kunyah smlm...huhuhu...

Rai : hehe...

AS : senang jer...kosnya yg x 'senang' kikiki...

hainom OKje said...

Mmg sedap benda ni AM...faveret okje tu...cuma tak pernah nak cuba lagi

Fazleyatul Aini said...

wahh bestnya saya suka kekacang2 ni

~Kak Nah Backyard (^_^)~ said...

macam sedappp.. hee xlarat nak kunyah..semua kekacang =)

Mel said...

laparr pula tengok kudapan macam ni. Kena cari bahan niii..kudapan macamni memang kegemaran

Tina Othman said...

Nyumm baru buat smlm ada org order, buatnya senang tapi manja sangat dah sejuk kena terus simpan klu tak dia lekit dan tak crunchy

Bin Muhammad said...

Walaupun nampak mudah, kalau saya yg buat...apalah agaknya hasilnye...hehe
Makan tau ler...
Pos kat sini skit...hehe

Cho Zila said...

memang rajin membuatnyer yerk.. suka makanjer... ha... ha...

lieyalatif said...

uih ni kuih mahal ni ekekekeek...tepung die tu leh tahan gak mahal kan...kalo beli yg dah siap mmg kejap jek tinggal balang...buat sendiri rase puas makan kan....sedap ni...lieya penah rase...mmg boleh abis sebalang sekali hadap....dah le lieya ni hantu kacang....

asyifa mustaffa said...

Okje : penat mknnya...

FA : kena sngt tu klau mkn ni...hehe...

K.Nah : .mmg penat...tp nak berenti ngunyah tu...mcm sayang je..kiki..

Mel : mkn sesambil ngadap tv...x sedar bnyk mna da msuk...

Tina : haah kan...manja buatnya..!

BM : beli je BM...lg senang...hehe...

CZ : saje nak try je...lpas ni x tau buat lg tdk...hehe..

lieya : tpung mahal bole guna 2 3 kali lieya...yg mahalnya bab kacang2 tu...mmg puas mknnya...try le buat...

tun_telani said...

Salam syifa.. mmg sedap mcm2 kacang ada.. tak jumpa lg tepung tu kt sini.. nnti blk semenanjung nk cari lh :)

Rohah said...

Uiiii...teringin pulak nk rasa...gigit sikit..krrrkkk

Kakzakie said...

Bahan yg digunakan sedap, buat pulak tak susah mana - cuma makan laju yg tak tahan ye.

Sedap dan rangup ni:)

Kesuma Angsana said...

kena cuba buat lah ni ! nampak sedap

MamaHarriz said...

wahh nmpk sdp ni....

Cho Zila said...

tengok ramai orang buat yerk.. sedap tak.. tapi kalau buat harijadiker apa ker harus ada nampak cantikkan...

hainom OKje said...

Singgah pagi sini....lama tak menulis? Nape?

zila norazila said...

Syifa..dh buat erk..akk tpung tu pun ada lg. Tggu rjin nnt wat lg.:)

Diary Life said...

Tpung florenta tu mna nak dpt ye??? Ssh ke nak cri??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...