"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Sunday, March 8, 2015

Cekodok pisang Kak Besah

Ok. Tiba-tiba pula petang hari ni rajin kan. Hehe...

Hari ni angin telebih rajin kut agaknyalah. Asar tak masuk lagi...cekodok pisang pun siap! Hehehe...

Meh nak share resepi yg memang selalu diguna pakai bila nak buat cekodok. Hai ! Buat cekodok pun pakai resepi ke? 

Ehh..mestilah ! Ini kejadiannya macam selalu org bejual tu tau...mmg nampak urat2 pisangnya...tak benyek...dan tak resap minyak...rasa manisnya pun ala2 jer... best tau...rugi tak cuba. 


Cer tengok resepi Kak Besah ni...mmg tip top! Rasanya...ramai dah kut blogger yg mencubanya kan... sy pun...nak tumpang sekaki lah berkongsi kesedapan cekodok ni...


Bahan-bahan ; ( 2 piring penuh )

2 cawan pisang lenyek
1 cawan gula pasir @ gula castor
1 penutup sodabikarbonat (1 sudu makan)
1 sudu kecik baking powder
3 cawan tepung gandum
1 sudu besar susu tepung
1/2 sudu kecik garam

Cara-cara;

dlm mangkuk, campur pisang lenyek bersama gula & garam.gaul biar gula larut.

ayak soda bicarbonate & baking powder dgn penapis teh ke dalam campuran pisang.gaul rata2.pastu masukkan susu & tepung.tambah sedikit lg tepung jika adunan masih lembik.

panaskan minyak yg banyak, lalu jemput2kan adunan bulat2 kedalmnya. goreng dgn api sederhana supaya dlm nya masak.bila kulit luar nmpak garing bleh lah diangkat.

Dan hasilnya...... 


Selamat mencuba...tak rugi buat! 

5 comments:

Nooriah Abdullah said...

memang gebus tu nampak syifa, kalau dekat lah mmg nak minta sebijik dua

Nooriah Abdullah said...

kaknoor nak bagitau syifa, blog Bicara Kak Noor (testing) tu dah tak guna, boleh tak syifa sign in lagi sekali kat blog baru ni
http://nooriahnaim.blogspot.com/

iryanty ahamad said...

asalamualaikum..salam kenal syifa....bulat2 cekodok tu..tak serap minyak pun..leh dcuba nie

hainom OKje said...

Yelah...tengok jejemput yg jual tu mmg cantik jer bulat bulat tak benyek pun.....lain betul dari buat sendiri. Semalsm baru buat jejemput pisang tp benyek style lah hihi...

mamawana said...

Nyom nyom nyom...cedapnyer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...