"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Tuesday, November 20, 2012

lagi dan lagi ~ ~ Soft Cotton Cheese Cake

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.


Lama dah rasanya tak mengetuk keyboard di malam hari...ntah kenapa.....malam nie ...tiba2 rasa macam nak buat n3 saje.....seminggu sudah blog ditinggalkan....myb sebab tu la kut rasa macam ada sikit 'rindu' kat blog nie....n insyallah...besok kalau kelapangan....akan BW lah kat blog rakan-rakan yg sudi bertandang di sini...walaupun sy x menjengahkan diri ke 'rumah' kengkawan......

Seminggu x buat n3.....penat sebenarnya.....nak duduk atas kerusi nie pun rasa lagi letihnya perjalanan yg ditempuh minggu lepas....mana x jauhnya....dari n9 ke perlis......memang kematu dah rasanya.....! tapi nak ke  Langkawi la punya pasal...sanggup tu...!! apa pun...dah selamat pegi....dah selamat bejalan...dan selamat kembali ke home sweet home.........:) ~~ kalau rajin n ada masa nnti nak buat n3 dan tepek gambar skit....kalau rajin....kikiki....

Ok...balik pada tajuk asal ~~ gambar yg ditepek atas tu....itu projek b4 jalan jalan aritu.....ntah nape tiba2 time tu rasa teringin nak membaking kan.....so...itu la hasilnya...kek yg simpel...n yg penting...anak2 suka !! kalau anak x suka....kang kek x abis....membazir kan...! sape lagi nak menyantapnya...harapkan sy...mmg x la... takat makan sepotong 2 je......suka buat je lebih pun.....:D


Kek yg gebu dan lembut ! makan sejuk lagi sedap........:) dah bnyk kali pun buatnya....mmg x menghampakan lah....resepi boleh tengok SINI , kalau malas nak klik c2....sy tepek juga la resepinya lagi sekali kat sini....

Resepi asal : alma@myresipi.com 

Bahan-bahan ( 8-inci )
Bahan A:
250g cream cheese
50g butter
100 ml susu segar (fresh milk)
6 biji kuning telur
1 sdb jus lemon
1/4 sdk garam
60g tepung kek / tepung superfine
20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
Bahan B:
140g gula (granulated sugar)
6 biji putih telur
3/4 sdk jus lemon * syifa x letak, tp gantikan dgn esen vanilla.

Cara-cara

Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).
Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air xmasuk esp springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).


Kalau tengok resepinya macam banyak keje kan....tp kalau dah buatnya...insyallah x susah.....4low resepi...insyallah hasilnya memuaskan......:)

Insyallah besok ada masa sy bw ye....pastu sy nmpk ada penambahan 4lower tu kan...thnx pada yg sudi 4low lah....tp pada yg dah folow tu...tp x tinggalkan link...maaf bnyk2 lah....sebab x tau la sy mcm mana nak 4low back...sbb x dpat nak dijejaki.....

Ok....sampai jumpa lagi...selamat malam...sebelum tido jgn lupa baca doa...:) jgn lupa ! ,  juga doa  buat saudara islam kita di Gaza....moga mereka dalam lindungan Allah s.w.t...insyallah.....

Assalamualaikum.....


12 comments:

Cik Wani said...

wow akak! sedapnye... will try make it! thx for the recipe ;)

JaSSNaNi said...

cantek menjadi cheese kek ni.. atasnya plak tak merekah langsung.. puas hati kalau kek menjadi kan..

Rohah said...

salam Syifa, minggu lpas akk nak buat kek ni, tapi tak complete punya pasal utk kaedah membakarnya, terus bantut...cheese pun patah balik masuk peti ais..

zila norazila said...

salam syifa..wahh kelangkawi jgk yer..akk baru balik aritu..mmg kematu jgk dr jb ke kedah..nasib x sampai perlis he hehee..kek mantappp...gebunya..perghhh klu dpt sepotong ilang kecurr nie:)

Kesuma Angsana said...

yg ini mmg sedap, ... sama2 kita doakan ye !

Chik Mimi said...

sedapnyaaaa akak jugak yg tak terbuat2 kek ni

mama sara nur said...

assalam syifa
memang sedap ni, selalu nk mkn beli kat JJ he he
suker akan kelembutannya, nk jg try tp tak jg try he he

mama sara nur said...
This comment has been removed by the author.
Qasey Honey said...

kalau lagi n lagi tu..tentu sedap kek ni...nmpk pon sgt lembut n gebu tu..bile la ekk QH nk cuba ni..hihi

Asyifa Mustaffa said...

cik wani ~~ wlcme....tryla...:-)


jassnani ~~ yup...mmg 1 kpuasan bila mmbking tu...hasilnya memuaskan.....:-)


Kak rohah ~~ ciz ptah2 blik msuk fridge ni....dah biasa buat kak....hehehe....kenkadang mood ada....kuarkan....pastu x lama msuk blik....sbb dtng mlas plak....hehe....


K.zila ~~ ayo kak....mmg kematu sesangt....! ...tp sonok gak jln jauh jauh nie....:-)


KA ~~ thx...sama la kita....


Chik mimi ~~ smpi seru nnti....terhasil la keknya....hehe....


Mama sara nur ~~ dlu ada gak bli kat jj tu...tp skang x bli dah....nak mkn buat sndiri je....lgpun...kat jj tu....x rasa sngt ciznya....


QH ~~ itula....da bnyk kali buatnya....tp posting dlm nie....brapa kerat je pun.....hehe....anak2 suka...kadang ada prmntaan dri family pun....selalu gak buat....nak buat n3 je malas....hehehe.....

Kakcik Nur said...

Gebunya... Terliur kakcik. :)

Asyifa Mustaffa said...

K.Cik ~~ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...