"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Monday, March 11, 2013

Muffin Chocolate Chip

projek di pagi hari ini......sebabnya nak menghabiskan stok choclate chip...dah buat nie pun masih x abis abis lagi....tp.. x pe la..ada gak kurangnya skit....


resepi mudah dan senang la sangat....yg penting sedap...! siap masak je...x abis sejuk lagi...hazim dah makan 2 ketui...x menyabar dah dia....almaklum la...bila bngun tido...nmpk je muffin atas meja...lansung x nyempat sudah...

sebab nak abiskan choc chip tu kan.....tang dalam bubuh......tang atasnya pun tabur gak....perggghhh....mmg heaven dgn choc la rasanya.....:D

resepi yg mudah dan simpel nie....ambik kat my resepi je.... sbb tgk mmg ini resepi yg simpel dan mudah...+ bahan2 mmg semua ada stok kan....apa lgi...terus proceed je la.....hehe....

meh tengok resepinya....

Sumber resepi : junjs11@my resepi
di try test : AM

Bahan-bahan

250gm tepung
2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
2 sudu besar serbuk koko
175gm gula
150gm coklat cip
250ml susu segar
90ml minyak
1 biji telur A
1 sudu teh esen vanilla

Cara-cara

gaul semua bahan kering dalam satu mangkuk.
gaul bahan basah dalam mangkuk lain n masukkan campuran bahan kering tadi. gaul rata, masukkan coklat cip, gaul lagi.
letak dalam papercup, tabur coklat cip lagi jika suka (jun x isi ni). bakar selama 20min.
* suhu oven syifa guna 180 darjah bakar selama 25 min ~ bergantung pada suhu oven memasing ye.


selamat mencuba........:)


22 comments:

Mak Wardah said...

Salam kenal. Tq for sharing akak tengok pun dah lapar. Dah ambik resepi nani nak cuba.

Asyifa Mustaffa said...

Mak Wardah ~ silakan...:)

mama3heroo said...

sedapnyer..byk sungguh coklat cip..tq share resepi..

Tina Othman said...

argh stress haha, nampak tersangatlah shedapnya syifa ooi

ummiaisyah said...

sungguh kaya mafin tu dgn choc chip! tu yg best kalo homemade kan?

Asyifa Mustaffa said...

mama3hero ~ wlcme...


Tina ~ jgn stress2...kikiki....x elok utk orng tgh diet....:-)


ummiaisyah~ btol sngt2 tu...ikut suka je kan nak letak bnyk mna....mmg puas hati....:-)

faa.rosli said...

wahhh heavennye...melimpah ruah coklat cips

Asyifa Mustaffa said...

faa ~ haha...mmg heaven lah....! puas hati kan....:-)

Azie said...

Ohh baru semalam saya membuat chocolate chips muffin

Amie said...

Wah! Mewah dengan chocolate chips!!!!!

Asyifa Mustaffa said...

k.azie ~ bru perasan n3nya....:-)


k.amie ~ kan....telebey lebey gitu.....!

BUNDA a.k.a KN said...

assalam,

salam ukhuwah dan salam kenal dari bunda

Asyifa Mustaffa said...

Bunda ~ salam kenal....thx sudi singgah cni....:-)

Kakzakie said...

Nampak dalam bekas itu pun kakak dah terliur Syifa..

Kesuma Angsana said...

perghhh sedap & terbaik ni !

tun_telani said...

perghhhh... puas hati nengok choc chip dlm mapin nihh..

mama sara nur said...

Assalam Syifa
kaya dgn
coklat, sedap ni. Ank akak pump memang licin kalu also msk

Rohah said...

Syifa,coklat chip kat rumah ni xleh diletakkan terang terangan,habis maunya diratah...kena simpan sorok2 sikit sbb selalu nak guna buat muffin yg ada coklat chip...permintaan hero heroin dlm rumah ni juga..sape lagi...anak2 akk mmg suka nie..

aDisH.sHidA said...

salam..waaaaaaah penuh coklat chip nya..

Asyifa Mustaffa said...

K.Zakie ~ hehe....


KA ~ harapnya...insyallah...da abis pun...:)


Tun ~ kan...buat sndiri...suka ati je cmpk bnyk mna nak...:)


Mama Sara ~ mmg peberet bebudak la kan kak klau da libatkan choc2 nie...:)


K.Rohah ~ kat umh nie mmg tersimpn tmptnya....mmg bebudak x bole jumpa...:)

Asyifa Mustaffa said...

aDisH.sHidA ~ hehe...nak bgi perabih stok yg ada sbnrnya....

Marsita yahya said...

salam syifa...emmm geramm nyer tgk muffin ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...