"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Tuesday, March 5, 2013

Kuih Lapis

Assalamualaikum & Selamat sejahtera.

Alhamdulillah....jumpa lgi hari nie.... ada masa skit nie...sebelom nak ke 'office' ~ opis la sangat kan....! opis la...tempat nak masak memasak jap lgi ni ~ dapur ler...mna lagi...nak msak tghari nie,  hehehe....

Sebelum tu...nak tepek kuih lapis yg sedap dan mabeles nie...buatnya petang semalam....mmg sedap... mmg memenuhi citarasa...!


cukup semua bahannya...! manisnya...lemaknya.... mmg perfect resepi.... kat tekak sy la... lain kali... mmg akan ikut resepi yg nie...x nak cari resepi lain dah....btul nie, x tipu....... thank bebanyak kat Mama Sara Nur...:)


rajin x rajinnya....nak makan punya pasal la terpaksa merajinkan diri.... time nak belinya...susah plak nak jumpa...bila time x nak tu...mmg terpampang je la orng duk menjual.......biasa camtu kan...?

Untuk resepinya... sy kongsikan kat sini ye Mama Sara Nur,.... meh kita panjang panjangkan resepi yg best nie....



Resepi 

Sumber resepi : Mama Sara Nur
try test : AM

bahan-bahannya

3 cawan tepung beras
6 cawan santan sederhana pekat
6 sudu besar tepung gandum
6 sudu besar tepung jagung
1 cawan gula pasir
1/4 sud teh garam
sedikit pewarna merah dan perisa ros

Cara membuatnya:

1. Panaskan pengukus dan sediakan loyang .
Masukkan santan ke dalam periuk. Panaskan sebentar biar jadi suam-suam kuku. Tutup api.
2. Masukkan tepung beras, tepung gandum, tepung jagung, gula dan garam ke dalam mangkuk. Masukkan santan. Gaul rata hingga tidak berbintil. (Daku tapiskan.)
3. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.  Warnakan satu bahagian dengan warna merah dan letakkan perisa ros.
4. Masukkan loyang ke dalam kukusan. Tuang sesenduk adunan tanpa warna ke dalam loyang. Kukus selama 5 minit dengan api kuat. setelah lapisan pertama masak, tuang sesendukj lagi adunan merah. Kukus lagi. Ulang proses hingga habis 6 lapisan dengan diakhiri dengan lapisan merah. * sapukan loyang dengan sedikit minyak.


pada yg nak mencuba tu....silakan la sangat....mmg x rugi nak mencubanya....:)


19 comments:

MaMa3HerOO said...

menarik sungguh rupa kuih lapis tu..compem sedap..lum pernah buat lg..tq ye share resepi

lina_pg said...

Kuih lapis ni kalau makan cam tak sah kalau tak siat selai2 hihi..lapisan nampak lembut jer tuh...tentunya sedap

aizamia3 said...

macam biasa.. kalau dekat confirm ai terjah dah dapur.. ;)

zila norazila said...

akk pun sama klu mkn suka selapis2 baru best..cantik nie syifa..rajin btl adik akk nie tau:)

Kakzakie said...

Dahlah cantik memikat mata memanglah baca resepi tu terasa sedapnya Syifa. Kakak jadilah teringin sama dah nak cari kuih lapis pulak...

Asyifa Mustaffa said...

mama3hero ~ sy pun pestime gak mencuba ni....:-) alhamdulillah la jdi....mmg sedap resepi ni....cubala...:-)

K.Lina ~ ha`ah..mmg lembut....tp x la lembut pun....mmg ngam2 la.....anak sy pun mkn bukak selapis selapis kak....


aizamia ~ kan....x yah terjah...klau dekat insyallah mmg smpi le sepiring.....


K.Zila ~ rajin x rajinnya kak...klau dah nak mkn....kena rajin gak....hehe...


K.Zakie ~ insyallah mmg sedap kak...memenuhi citarasa gitu....!

mama sara nur said...

assalam Syifa
tergoda akak tgk kalernya menawan hati betul
sedap kan kalu makan kuih lapis ni
ank2 akak pun mesti tarik lapis2 tu he eee

Rohah said...

cantek..lain kali nk try gaklah..

Gee® said...

Waaa...dh lama tak makan kuih lapis... sedapnyaaaa

mama darwisy said...

Susah tak nk buat nie..nmpk sedap..bley try la nnt

Jemput singgah
http://ourlovebonding.blogspot.com/

Cho Zila said...

tengok rupapun dah cantik rasa tentulah sedap yerk...
tak mudah gak kot nak buat lapis2tu...

Qasey Honey said...

wah kemain cantik lag kejadian kuih lapis tu..perfect..baru la bleh mkn slapis demi slapis

Asyifa Mustaffa said...

Mama Sara ~ mmg la sedap kak...thx share resepinya...:)


K.Rohah ~ must try kak...! x rugi punya...


K.Gee ~ hehe...


Mama darwisy ~ x la susah sngt...nmpk cam rumit la kan...tp jaga time nak melapis tu je la...itu je yg penat skit...


Cho Zila ~ thx singgh sini...:)
ok la melapisnya...perlu kesabaran gitu...! hehe..


QH ~ kan...! tarik selapis selapis...bru nmanya kuih lapis..! hehe..

Sue @ Nenie said...

Assalamualaikum..nyum nyum nyum sedapppppnya

Mamasya said...

Aslmkum Syifa
berderet kuih lapis itu...rasa nak ambil 2-3 keping...sedapnya..

Kesuma Angsana said...

maaf lambat singgah, sakit2 KA Ni baru je nak kebah

azieazah said...

Dah lama Kak Azie tak buat Kuih Lapis ni. Teringin nak buat. ntah bila nak datang rajinnya.

Asyifa Mustaffa said...

Sue ~ mmg sedap...:)


Mamasya ~ klau dekat bole la anta skit kak...:)


KA ~ moga cepat sihat


K.Azie ~ nnti dah btul2 teringin tu kan...bru dtng rajinnya...:)

aDisH.sHidA said...

suka kuih lapis tapi tak pernah buat sendiri..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...