"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Tuesday, October 8, 2013

Apa ler masalahnya ni....

Pokok cili haritu...ntah kenapa..naik dah elok....tp tiba2 ada je bendasing yg nak menumpang kat daunnya....smpi mengerekot jdinya daun tu...

Kat rumah ni...mmg bnyk le spesis suka numpang....daun limau purut...abis juga daunnya...yg tnggl...tangkai...sudahnya...x berapa nak naik dah....

Daun kunyit....x juga sempat nak rasa...juga rompong dikerjakan ulat.....cmne nak buatnya....? Kdang...beserah jer la...da rezeki hidupan menumpang tu....nak buat cmne..

Tp syang pokok cili ni....:-(

Published with Blogger-droid v2.0.10

15 comments:

Rose Azadir said...

Salam…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com . Saya follow sis n kalau sudi follow la saya balik yer…

Kesuma Angsana said...

sempat juga wat aktiviti tanam2 pokok ni yer

Fazleyatul Aini said...

cuba pergi kedai yang jual pokok2. ada racun serangga ke jual. sayang jugak tu kalau dah elok2 naik tiba2 kene mkn dek ulat

Faudziyah Haji Ariffin said...

Salam, Pokok cili kalau daun dah 'kerekot-kerekot' saya rasa kemungkinan terlebih baja tambahan. elok nya pokok cili ni kita siram dengan air ikan saja. Saya juga setuju dengan Fazleyatul, boleh juga beli racun serangga di nursery, In sya ALLAH membantu kalau ada ulat-ulat

Kakzakie said...

Belalang punya kerja ke ni Syifa. Kalau pergi nursery ada utk sembur daun dari kena serang serangga boleh gunalah Syifa...

JunAina said...

Beli rajun spray kat pokok tu...tapi akak pun tak pandai juga bab tanam2 ni...

Norzila Zakaria said...

zila ada jugak kena gini aritu kt belakang daun cili ada mcm serbuk putih gitu..habis mak suh sembur air cili kat dia..

Rai Ourkizuna said...

saya tanam benih sawi pun tak cambah cambah.. cemana nak bagi nasihat? hahaha..

Mel said...

Sayangnya pokok cili tu.. Mel tak pandai tanam2 ni. Maid je yang tanam semua pokok cili, hidup besar dan sihat je. Tapi mel selalu rujuk satu blog ni, sbb suka tengok macam2 tanaman yang ada. Mungkin sis boleh rujuk, kot2 ada ilmu yang dicari di situ

[http://www.tanamsendiri.com]

asyifa mustaffa said...

Rose : thx, insyallah..

KA : sempat je...x la ssh mna pun...hobi je...:-)

FA : itu la..kadang nak jugak singgh nursery...tp bila kuar tu..mnjang lupa je...nnti akan diusahakan..

Faudziyah : kadang mmg siram pun...setakat ni...x lagi buh baja..tp tu la..makhluk perosak..! Nnti akan diusahakan....

K.Zakie : agaknya la kut kak..kadang sy x juga nak perati betul2...sayang kan...

K.Jun : sy pun x juga pndai kak..takat tanam siram ambik hasil tu tau la...bab isi tanah pun kadang sy failed...ni jd cmni...gelabah gak la kan...sbb x tau apa...

Norzila : oooo..sembur air cili ye..? Mmg la...td tgk mmg ada lekat kat belakang daun tu..bende putih2...nnti nak buat..! Jimat dan murah pnya petua ni...thx ye...:-)

Rai : lawak le tu...! Bab2 sayur gitu sy mmg x pndai...sbb tu x tanam..! Leceh jganya...

Mel : ye...blog en.iskandar tu mmg sy folow sngt2...fbnya pun...kdang tu la...sy kena mentelaah blik apa yg dia post...bnyk nak kena baca tu...nak tnya direct...cam segan..huhuhu...tp buat masa ni...sy try dlu mcm norzila cadangkan tu...mna tau mnjadi kan...:-)

Thx semua...:-)

Tina Othman said...

Sayangnya, pandai syifa menanam

lieyalatif said...

ye la sayang plak tgk daun jadi gitu...ni mcm ade kulat pokok jek...cube cari ubat/racun serangga kat kedai...sayang tgk...

lieya ni tangan panas...tanam ape pun mesti tak menjadi...

faraherda.razalan said...

Cuba google cri penghalau makhluk perosak organik? Mst ade kan?

aizamia3 said...

moga dapat petua yang boleh membantu.

hainom OKje said...

Mcm terbakar je gayanya pokok cili tu AM....direct sunlight kot...
Tp pokok yg bau gitu mcm pokok kari pun tak tahan gak AM...dimakan dek serangga sampai gondol jadinya hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...