"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Monday, October 21, 2013

Lama x update...dan cerita cornflakes salut coklat..

Assalamualaikum.

Lama dah x update ye....bila dah 2 3 hari dan lebih,..terabai x berentry....kemalasan tu makin menebal rasanya....:-(...

Supaya orng kata blog x bersawang....nak tepek gak la 2 3 kping gamba buat conrflakes ni..ini bukan utk raya haji ye...ini dibuat jumaat yg lepas...hehe...

Buat sbb nak abiskan cornflakes yg x berusik kat bebudak ni....sbb rasanya kan tawar...bila di campur susu...mmg lah x de rasa manisnya...jd..budak ni pun x minat....klau bijirin lain tu....laju je mknnya....

Rasanya....semua tau kan nak buatnya cmne...x la susah mna pun...mula2....cairkan coklat, sy guna dark coklat...sbb mmg dlm tu dah ngam2 best rasa manisnya....klau pakai serbuk choc tu...mcm leceh plak nak sukat2 + susu semua kan....yg senang...guna dark coklat....

Cairkan cara double boil, smpi btul2 cair...klau nak tmbahkan sikit butter pun bole...tp sy x letak....jd utk mkn2 budak2 kat umh ni...biarlah dia btul2 coklat...tanpa ada campuran...

Agak dah btul cair....x de ketulan lain....masukkan la cornflakes...sy cmpur gak dlm ni bijirin honey star tu skit...dgn bubble rice skit...gaul la sebati...smpi semua choc melitupinya....

lepastu...sudukan lah masuk dlm paper cup....- part ni la pling leceh sebenarnya...sib baik kakak tolong..., then masuk la dlm fridge kejap...dlm 5 min pun ok dah...nak bg lekat choc tu je...

senangkan...:;-)...,..baru perasan x de sukatan...huhuhu...sy main agak2 je antara cornflakes dgn choc....nnti lenkali sy try buat lg dan sukatnya....

Published with Blogger-droid v2.0.10

24 comments:

Tina Othman said...

Rajinnya haha nampak sedap tu

Bila dah ada choc confirm laju je kan budak2 mkn

Kakzakie said...

Nak buat ni lecehnya nak masukkan dalam paper cup satu-satu, tapi kalau makan sekejap aje Syifa..

Rai Ourkizuna said...

Kalau gini kejap je habis.. Bebudak biasanya mmg suka coklat kan..

Acik Erna said...

assalam syifa..acik pun macam tu..tak pernah bersukat..kalu ada yang minta resepi..memang acik pening sikit nak tulis..sebab semua main leburnya tak sukat2

JunAina said...

Akak kalau buat cornflake coklat tak pernahnya bersukat2...main hentam je asal cornflake penuh bersalut...

Cik Puan Rara said...

selalu rara panaskan coklat dlm kuali je.double boil dlm kuali.hahaha

fazianbatrisyia said...

masa lum kawen dulu kawan sy kata, kalau tak de oven pun masih bole buatkan kuih raya utk mak...ni salah satunya..

Mimi Azirah said...

rajinnya buat

Mel said...

wahh..wahhh..wahh..ini kalau jamu depan tv tak pandang kiri kanan kejap je habis ni. Cornflakes campur coklat memang syokkk habis laa

Kesuma Angsana said...

mmg feveret anak2 KA, tq mendoakan Adik yer

lieyalatif said...

uih sedapnie...kalo diberi pilihan cornflakes madu ngan cornflakes choco ni mmg lieya pilih yg choco punye....

:: Mrs.Eady :: said...

Nyumssss

hazlina azmi said...

resipi yang senang dan sedapkan....blogwalking,jemput follow blog saya ye...http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/

Cho Zila said...

sedaptu.. letak sebalangpun habisni...

faraherda.razalan said...

Amboi2! Time sy kena diet ni, mcm2 gambar sdp tertayang dpn mata. Hehehehehe!

tun_telani said...

sedap tuh.. mmg kejap je habis nih... tun pun xsuka part nk sudu2 masuk paper cup tuh.. hihi

aizamia3 said...

Lagi mudah bila ada org tolong masukkan dalam paper cup tu.. ;)

hainom OKje said...

Tak pernah buat cornflake coklat ni AM .... okje selalu buat cornflake madu

Bin Muhammad said...

Ingatkan baru buat...sedap biskut ni. Ade lagi ke...pos skit hehe

eira eixora said...

oh senang rupanya, tapi saya tak pernah buat =)

JaSSNaNi said...

WOW.. rajinnya membiskut raya haji..
saya sebijik kuih pun x wat.. hahahaha

wahida said...

Allah!! sedapnya!! cis terliur pulak...ada lagi tak? malas la nak buat...hahaha...

Haryati Faizal said...

senang je ye bley klu nk try...

nieda said...

Mmg sedap..raya puasa hari tu buat mcm ni juga.tapi i guna milk compound dan hazelnut paste.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...