"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Tuesday, August 20, 2013

Tiramisu simpel

Assalamualaikum

Malasnya la sngt2 nak post entri...tp paksa gak ni nak menaip...sebab gmba ni da berapa hari terperap...lagi dibiar..nnti bertambah malas la jadinya....

Tiramisu ini, guna sponge kek, teringin juga nak guna biskut lady finger tu...tp masa buat ni...kedai bakery tu tgh tutup cuti raya, jadinya...buatla dengan apa yg ada...

resepi yg simpelnya...mcm kat bawah nie ~ seingat sy ambil dari my resepi...tp x ingt linknya...pada pemilik asal, kalau terbaca resepi ni...mintak halal ye...thx sudi share resepi yg simpel n best nih...

Bahan-bahan

1 biji sponge kek
250 ml whipping cream
200 ml cream cheese
1/2 cwn gula halus
1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
1 sudu makan serbuk nescafe
serbuk koko utk hiasan saje...

Cara-caranya :-

1. Bancuhkan nescafe dgn 1 cwn air panas tadi.
2. Satukan gula, whipping cream dan cream cheese
3. Potong kek pada 3 bahagian.
4. Susun 1 bahagian dlm bekas bancuhan.
5. Tuangkan 1/3 bahagian bancuhan nescafe ke atas kek.
6. Sapu 1/3 bahagian adunan whipping cream n cream cheese + gula tadi.
7. Susun lagi bahagian yg selebihnya dan buat step tdi smpi kek habis.
8. Tutup permukaan bekas tadi, simpan dlm fridge.
9. Bila nak makan...hiaskan dgn serbuk koko....

( ikut saje step2 diatas, sy buat nie guna 2 biji kek, so..pepandai le adjust bahan2 lain nak bagi sedap lagi ye...)


Yg pastinya dezet ni abis licin dikerjakan sedara mara yg datang bertandang weken haritu, rasa aiskrim kata biras yg sorang tu...hehe....yelah..layan kan ajer....


15 comments:

fairus mohamad noor said...

waaaa..sedapnye..m3h suka..tp x pernah buat lg..bese kalo nk mkn order kt member..hehe

Qhaifa Nur said...

kreatiflah...sedap juga ni

Gee® said...

SEdapnyaaaa....

tun_telani said...

Simple dan sedap!! tun mmg lg suka guna kek compare to biskut.

Kesuma Angsana said...

mmg simple but sedap sgt !

Kakzakie said...

Nampak simple tapi kalau tak gigih tak jadi juga Syifa. Sedaplah tu sebab tu licin..

mama ila said...

haah..sedapnye!!!! hehe..terus ngidammm nak makan

Bbwana adienia said...

salam..

em, sedapnya tiramisu..minat giler makan tiramisu..nyum2..

JunAina said...

Dak perempuan yg kaki makan tu dah balik kampung jadinya tunggu cuti sekolah jelah baru boleh masak2 sakan2 utk dia.

lieyalatif said...

lieya dah salin!!! nanti kalo ade potluck nak buat laaa..sebab senang kan..takyah baking2 ....sedap plak tuh...

Asyifa Mustaffa said...

Fairus : try ler buat...senang je..


Qhaifa Nur : hehe...sekali sekala :)


K.Gee : mmg sedap..tetambah makan time sejuk..


Tun : oh ye...x penah try rasa buat biskut tu..tu yg teringin nak buat cmtu..


KA : sedapppp :)


K.Zakie : gigih la kak...sebab da orng col nak dtng kan...x de dezet cam x best plak rasanya...


Mama Ila : ngidam ?? apalagi...kasi bikin 1 la...simpel je ni..:)


BA : sama ngan anak2 sy...:)


K.JunAina : yelah..kang x de tukang perabih plak ye kak...:)


lieya : ha'ah..x yah masuk oven..masuk fridge je..keje pun senang...putar2...celup2...tepek2..siap !!...hehehe...

aizamia3 said...

belum nak rajinkan diri buat ni walaupun dah masuk dalam senarai nak buat.. :(

Haryati Faizal said...

yati pun selalu buat cara yg ni senang je...kan, sedap pun sedap...

akmaL said...

nampak sedap dan senang nk buat..boleh try ni..nice sharing :)

nik said...

Kena tutup dngan apa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...