"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Thursday, August 22, 2013

Waffle mudah makan lepas raya....

Assalamualaikum,

Meh nak kongsi gamba nie...dari lepas raya hari tu dok terperap dalam folder...baru hari nie perasan gmbar ni...sian dia...lama2 dok terperap...


yg ni buh jem strawberry...


yg ni..blueberry..

Resepi waffle...sy copy dri Reena , thx reena, sy share sini ye...:)

Sumber : Reena's Online
ditest : syifa 


Bahan-bahan untuk 2-3 orang makan :

12 sudu besar tepung gandum (i bubuh penuh-penuh satu sudu besar macam bukit)
2 sudu kecil yis kering (i guna instant yeast je. Yis nilah sebenarnya bahan rahsia yang i bagitau tadi)
1 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
3 sudu besar mentega yang dicairkan (i suka brand Buttercup)
1 cawan susu segar dalam suhu bilik (i suka brand Dutch Lady Full Cream Milk)
1 biji telur dalam suhu bilik. Nak cepat kurangkan kesejukkan telur tu, korang rendam dalam air panas seketika
1 sudu besar esen vanila (i tak letak pun sebab takde. Hehe)
Air panas/suam (untuk dimasukkan sedikit demi sedikit)

untuk cara2nya, lebih details...boleh refer SINI ye...

lepas ni....bole buat  lagi...budak2 ni kata sedap..., tu pun klau penyakit M x datang menjengah...hahaha...


10 comments:

Kakzakie said...

Rumah kakak tak ada mould buat waffle macam ini Syifa.

JunAina said...

Guna pan cam buat lempeng boleh tak?

ZalinZalina said...

bestnye pandai buat sendiri kan...kak ina tak pernah cuba lagi :)

Kesuma Angsana said...

menarik juga yer, tp KA x pernah cuba buat lagi!

inahar ali said...

akak dh lama mencari resipi waffle yg rangup diluar tp lembut kt dlm..rangup sampai sejuk mcm kt a&w tu..resipi asyifa ni mcm tu x?? boleh akak try nnti..

aizamia3 said...

ni kalau ai teringin nak main masak2.. bolehler ai refer kat blog ni carik resepi.. ;)

lieyalatif said...

anak2 lieya suke makan nie..tapi pakkal jek takde periuk die...kalo ade sure cun kan nak buat..same mcm kedai punye...

LYAfrina said...

sedapppnyer... igtkan beli..rupanya buat sendiri.. nk kena ada tempat msk dia tu la kan..baru jadi

fairus mohamad noor said...

sedapnye..m3h suka inti coklat..kne ade acuan kalo nk buat

MAT NOR said...

Sedapnya waffle. Wife saya buat waffle lembut mungkin sbb acuan tebal

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...