"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Monday, January 7, 2013

Crepe Milo Coklat

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera.

Alhamdulillah............jumpa lagi....masih diberi nafas dan nyawa utk meneruskan hari nie....insyallah....:)

Pagi isnin yg indah dan cerah....selamat lah menjalankan segala aktiviti hari nie...pada yg bekerja tu....kerja rajin2 ye......pada suri rumah tu plak.....selamat menguruskan rumahtangga..........:D

Hari nie ~ 1st resepi utk 2013....sebelum nie x de resepi ~ ada sebenarnya....tp cam x berkesempatan nak menaip, itu yg ada 2 3 folder gambar yg x berusik lgi.....q dulu lah....bsok2 x de idea...baru tepek kat sini...bole gitu ? hehe....~ .....asik citer2 pasal anak je kan....nnti orng bosan plak.....hari nie nak cite pasal crepe...! ramai dah blogger2 masak yg dah pun tayang menayang aneka crepe mereka kan, Kali nie......turn sy plak.....mood sudah datang dengan begitu jayanya semalam...maka........terhasil la crepe nie.....

Nak buat crepe nie...x payah tggu durian lah......apa2 saje filing dalamnya kalau rasa nak letak....letak saje....., tapi anak2 x begitu gemar plak crepe yg diletak buah2an nie....penah makan crepe durian......x  disentuh lansung pun diaorng....jadinya....try le buat choc campur milo gini.....abis licin di lantaknya.....x tggu smpi malam dah.......rasa aiskrim gitu !!!


Sy ambik resepi adunannya dari Kak Zila, bezanya, Kak Zila guna oreo, sy guna choc n milo filing didalamnya, mmg ngam2 lah dapat........x terlalu banyak.......dan x terlalu sikit juga....semua merasa, puas tu....x la kut...sebab masih diminta lagi....plan nak try buat crepe oreo plak pasni.....:)

Rasanya ramai juga kan yg dah simpan n share resepi crepe nie...... jdinya....sy pun nak share jugak kat sini....~ buat tatapan dan info utk diri sendiri pada masa lain ~ kalau buat lagi.....tp insyallah mmg akan buat, x rugi tau cuba....:D

Resepi : Crepe Milo Choclate

di try test : AM

bahan-bahan

20gm tpg gandum
20gm tepung ubi
10gm tpg kastard
10gm tpg jagung
1 biji telur
1 sdk myk masak
1 sdb gula halus
40ml susu cair
150ml air
pwrna ~ apa2 pewarna yg anda suka

cara-caranya

masuk semua bahan kedalam mangkuk.sebatikan dengan whisk dan tapis..
kalau pekat  tambah air sedikit
boleh jugak blander..cuma sedikit berbuih..kena hilangkan buih-buih itu dahulu.untuk mengelakkan crepe akan berlubang bila banyak buih..
ambil sesenduk kecil..tuang adunan dlm kuali yangg dipegang..
layangkan kuali agar adunan sekata
masak atas api kecil.
masak hingga kering angkat tak perlu terbalikkn semasa  mengangkat.



filling
150ml fresh cream diputar hingga kental

1 cawan dark choc ~ cairkan cara double boiler ~ kalau nak senang lagi ~ beli jer sos coklat tu...
serbuk milo secukupnya

letakkan fresh cream letak serbuk milo, paipkan choc yg dah cair tadi (letak dlm piping bag ~ lgi senang) dan letak lagi fresh cream di atasnya.
lipat kiri ke kanan dan atas ke bawah.
siap



memang sedap la sangat bila dimakan time sejuk.....~ dah rasa cam eskrim vanila coklat plak.....

mood nak kaler pink2 gitu.....tp cahaya terlebih plak time shoot pic nie.....x la nmpk pink sngt dah...

x rugi dicuba tau......

tp mmg tggu mood rajin dtng la....


Selamat jamu mata..............:D


24 comments:

Mimie said...

sedapnye

Quantity Surveyor said...

sedapnyer.... warna yg menarik.... pink gituh.... :)

aizamia3 said...

buat sendirik lagi puas hati dari beli kat orang ye dak.. ;)


psstt: pasal NIKON tu cer tengok kat entry ni.. hehehe..

http://aizamia3.blogspot.com/2013/01/happy-new-year-ops-happy-anniversary.html

Asyifa Mustaffa said...

Mimie ~ hehe...mmg sedap....!


QS ~ mood..pinky2 gitu......:)


Aizamia~ mmg puas hati...nak lambak bnyk mna dia punya filing pun bole kut suka hati....hehe...

ok2...da tgk...~ ktnggln n3 itu rupanya.....:)

zila norazila said...

salam syg syifa..
amboii terkesima mata akk memandang colour tue..nampak mulus..mesti bdk2 tue suka kan..

Asyifa Mustaffa said...

K.Zila ~ mmg suka sngt2...siap mntk lgi suh buat hri nie....hold dlu...tgk besok2 plak....nnti nak try buat cam kaler akak pnya plak....:)

Diana @ Melley Mey said...

Wah!! Cantik kejadiannya... Lagi2 fillingnya tu... Tergodaaa tgk tau

tun_telani said...

salam kak syifa.. cantik kaler crepe tu. tun xpenah lg try crepe letak perasa2 lain nih, duk ulang DC, tu pun sbb hasben tun yg suka mkn. tun mkn sket2 sbb duk risau lemak whipping cream tu. hihi

mama sara nur said...

sedapnya..
akak suker crepe ni kecuali durian crepe he he

anne said...

Sedap nyer......

anne said...

Sedap nyer......

suri solehah said...

dengan ayat tak rugi cuba tu makanya saya ingin mengopi resipinya..dan simpan..hehe tq...tapi memang teringin jadinya bila tengok gambar yg mengiurkan tu

ogyep yummy mellow said...

Creative aje kan... kita buat dia.. boleh aje la.. berkenan kat kaler merah tu..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

nak try juga buat crepe perisa yg lain sekalin durian.. tp masa tak mengizinkan lagi.. hehe.. anak sure suka perisa coklat/milo ni

Asyifa Mustaffa said...

Diana ~ hehe....biasa2 saje....:-)


Tun ~ klau durian bdak2 x gmar....kene try yg rasa bdak suka....nnti x de sape plk nak mknnya.....:-)


mama sara ~ kan....sesekali buat lain.....:-)


anne ~ :-)


Suri solehah ~ insyallah sdap....try tau....:-)


kak OYM ~ hehe....btul2 tu kak...kita yg buat dia kan.....:-)


Kak madiha ~ hehe....sy pun suka....bdak2 lgi la kut gaknya....:-)

Siti Asiah said...

sedap yea Syifa Milo Crepe ni...Asiah tak pernah cube lagi just Durian Crepe je prnh makan...nak kn wat jugak ni utk anak2...;)

Nur-nba said...

Wah crepe Milo ni nampak sedap sangat... Kalau akak rajin nanti ingat nak cuba buat..

Asyifa Mustaffa said...

Asiah ~ buatla...x rugi pnya...insyallah sedap...


K.Nur ~ ok kak...try la....

blueorchid rubi said...

kalo yg ni..mmg cnfirm sedap ney...adoyai..terliur tgok ni...nyummy!!!

Hidayah said...

wahhh....mesti cuba nih nanti..

:)

dah rajin masak..
ambik gambar pun rajin..

seni sungguh.

kagum dayah.

cantik cantik gambar.

:)

fazianbatrisyia said...

sedapnya....yummy..yummy...nak buat kena tunggu rajin.

fairus mohamad noor said...

amboii..sedapnye..tetiba rasa teringin pulak..tp nak membuatnye yg mls tu..hehe

atien zuraidah said...

Sedapnya..

Nurain Natasya Mohamad said...

Kalau susu cair ganti dgn susu segar boleh x? Huhu,,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...