"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Friday, January 25, 2013

Kek Coklat simpel aje ... ^__*

Assalamualaikum & Selamat sejahtera.

Bersiaran lagi....:) hari nie nak kongsi kan menu utk anak2 sebenarnya....lama dah x buat kek choclate....so hari nie...ntah angin rajin mana yg datang menghembus x tau la.......jadinya...bila dah kena tiup2 dik hembusan angin tu....rajin jer nak sukat2 segala benda...ayak2 tepung lagi....hehe....jadinya....siaplah sebiji kek yg ala kadar sahaja.....


dapatla menggembirakan hati si bujang Hadif yg snyum lebar bila tgk kek coklat....( sbb dia suka mkn sebarang jenis kek ) hari2 ada stok kek kat umh pun x pe kat dia...) Hazim...~ hazim x kisah...semua bende masuk tekak dia....x pemilih makanan....Athirah ~ yg kakak nie makan...tp tgk mood dia...susah nak sruh mkn....tu badan cikeding jekk....


Resepi kek coklat yg ini, ambik dri blog kak Lina. dok jenjalan kat blog dia ....nmpk cam menarik pulak nak cuba resepi yg disertakan...tgk bahan2 pun...x la susah sngt kan...mmg semua ada stok pun....jdinya...apa lagi...lancarrrr saje menyukat segala bahan...

Sukatan utk resepi nie...sy gunakan 1/2 bahannya saje...sbb klau tgk dari resepi K.Lina...macm bnyk je dapatnya....so sy kurangkan jadi 1/2 lah...mmg ok...n ngam2 la utk kami sekuarga pun....

Pada K.Lina ~ sy mohon share kan resepinya di sini ye....:)

Resepi

Sumber resepi : K.Linapg
Di try test : AM

Bahan-bahan:

100g Serbuk Koko*(1 cawan)
200g Gula pasir*(1 cawan)
1 tin Susu sejat*
200g Minyak Masak Sayuran*(1 cawan) ~ syifa guna minyak jagung
250g Susu Pekat*(1 cawan)
4 biji Telur gred A - pukul sehingga berbuih
150g Tepung Gandum (1 1/2 cawan)
1 st Soda Bikarbonat
1st Baking Powder

Cara-cara

1.Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dengan api perlahan sehingga licin dan gula cair sepenuhnya.Tak payah sampai menggelegak/mendidih.
2. Satukan dengan telur yang dipukul tadi dengan hand whisk. Gaulkan bahan2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati sambil terus dikacau dengan hand whisk.
3. Masukkan ke dalam loyang.Bakar hingga masak.Suhu bergantung pada jenis oven-kek ini juga boleh dikukus ~ syifa bakar suhu 160 darjah selama 45 min.
4. Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing atau ganache.


jemput jemput jamu mata.........:D

nak sepotong ke ??

ambik la yg bawah nie.........:D


jumpa lagi.............:)


17 comments:

Mel said...

wahh..taburan chocolate rice dia menyerikan lagi kek tu...Tengok pun dah nampak sedap..aduh..mood nak membakar kek petang2 ni ke laut sungguh..Kenala tunggu mood tu datang kalau nak makan..hehehe

lina_pg said...

Nampak moist kek cekelet syifa ni...cantik coklat rice yg kalerpul tuh 'memeriahkan majlis' hehehe

mama sara nur said...

kek coklat sentiasa jd pilihan kan he heee sedap
wow taburan coklat rice lglah mengoda selera ank2 kita kan

Marsita yahya said...

sedap nampak.

Mamasya said...

Aslmkum Syifa
kalau kek choc mmg favorit budak2.bagus Hazim tak memilih mkn...mcm abg no 4pun gitu...senang nak masak apa2pun.

tun_telani said...

Slm kak syifa.. kek ceklat mmg paling lakuu.. tp skrg ni mmg malas betul nk buat kek, kalau rasa nk makan tu, sure end up ngan godek2 mapin coklat je. hihi

Asyifa Mustaffa said...

Mel ~ stok bnyk...gitu le jdinya.....:-)


K.Lina ~ hehe...mmg `meriah majlisnya` ...hehe...


Mamasara ~ kan...bebudak mmg suka....:-)


K.Marsita ~ ok la....anak kata sedap...:-)


Mamasya ~ btul kak..kek choc mmg peberet bdak2......
Hazim....mmg mcm tu dri dia bby....bgi mkn apa saje kak....smua dia ngap....pastu kuat mkn plak tu....:-)....mmg masak apa saje....yg pedas pun dia telan gak....

Asyifa Mustaffa said...

Tun ~ kan...mapin lgi senang.....:-)

~Emaa Hasnah (^_^)~ said...

kek ni memang sedap syifa...anak dara knah amat suka ngan kek coklat ni..

Yanna_Lie said...

akk... beshnyer... sepotong mana ckup... hehe

ummiaiman said...

Sedapny syifa...nak sikit boleh tak?...:):)
Salam perkenalan drpd : suteraungu87.blogspot.com

aizamia3 said...

Nasib rumah kite x dkt ek..

Psstt: selamat hari lahir jugak buat awak.. moga sihat dlm mnjalani kehidupan seharian..

Mieza said...

Sedapnyer kek cekelat ni...mieza mmg suka kek cekelat atau apa2 je yang chocolatey..rajin asyifa buat..anak2 mieza mmg berebut2 la kalau dibuat kek mcm ni...moist je!

dapurCikWan said...

akak.. simple2 pun..ke main menarik kek tu ye.. ;P mampu melelehkan ayaq liur cikwan pepagi cam ni...hihihi

tefal tu yang cikwan beli tu kan kak.. harga kalau tak silap QR59 lebih kurang RM49 malaysia..murah kan kak?? cikwan tengok kat malaysia telan liur je...bukan tak mampu beli..tapi banya lagi menda lain nak kena menabung..esp untuk kawen..muahahaha.. ;)

Asyifa Mustaffa said...

K.Ema ~ kek coklat mmg kegemaran bebudak kan...:)


Yanna ~ la...x cukup eh...meh ambik lgi...:)


ummiaiman ~ boleh2...silakan...:)
salam perkenalan juga....



aizamia3 ~ hehe...thx...:)



K.Mieza ~ x rajin sngt pun...tetiba je nie dtng angin rajin...:)



Cik Wan ~ resepinya yg simpel...hehe...
mak oiii.....awat murah sngt regenya....nakkkkk jugakkkkk !!!! kan dah meroyan ha....!!! huhuhu....

Rohah said...

teringin nak buat kek ceklat..tapi tak buat2 lagi..cantek gebu nampakkek syifa

Asyifa Mustaffa said...

K.Rohah ~ apa lgi kak...buat je...hehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...