"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Thursday, January 17, 2013

Pancake Simpel Aje ^__^

Assalamualaikum & Selamat sejahtera.

Dah sarapan ? mesti dah kan...selamat sudah bersarapan...:)

Hari nie rajin telebih skit....almaklum la...bila tekak rasa mcm nak je...itu yg rajin skit tu..... Pancake mudah nie...dah berapa kali pun membuatnya...dan dah berapa kali share kat blog nie ~ kat SINI ~ ..., tp hari nie nak share gak lagi...sebabnya...senang lah yg amat nak membuatnya....

Dah la senang nak buatnya...anak2 plak suka makan......nie nnti kalau x habis pagi nie....terus buat utk minum petang ~ jimat !! ki3..... bujang sorang yg skolah tu ~ Hadif la....bila blik skolah...mesti tnya ibu masak apa....manjang lapar aje bila balik.....so pancake nie...mmg bole masuk tekak dia....dan tekak orng2 kat umh nie.....

Kali nie cicah plak ngan sos coklat nie......huhuhu......sedapppp......sedaaapppp.....:D


share gak lagi resepinya kat sini....meh jenguk bawah nie...., selalu buat sy gandakan adunan nie...klau buat 1 adunan saje...kat umh nie x cukup...

sumber resepi : Dapur K.Lily

Bahan-bahannya :-

3 sudu besar butter-dicairkan
1 biji telur
1 cawan tepung naik sendiri
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar gula
1 cawan susu segar
1 sudu besar jus lemon - kalau tak letak pun takpe
secubit garam

Cara Membuat :-

1. Campurkan semua bahan, guna blender...blend sebati
2. Biarkan adunan selama 10 minit**
3. Tuangkan sesudu adunan dlm kuali non stick yg tlh panas
4. Balikkan adunan bila nampak permukaannya berbuih
5. Biarkan seketika, bolehlah diangkat. Hidangkan dengan maple syrup dan jem kegemaran.


Kalau nak try buat....buatla....x rugi punya....buat utk minum petang pun best gak....

selamat mencuba

jom BW.........

:)


8 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

laparrr........erks!

Asyifa Mustaffa said...

Mrs Eady ~ erkkkk....:)

Amie said...

Simple & sedap itulah yang dicari Syifa....nyum nyummm!

faa.rosli said...

sedap sedap...nyumnyum

Mel said...

tang sos coklat tu yang nampak sedap..Boleh cuba ni sarapan esok pagi ^^

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

coklat tu sedang tersenyum membuat ku rasa geram.. geram... geramm..

tun_telani said...

Salam kak syifa..sedapnyer penkek ada sos coklat lagi.. tun suka makan penkek, tp hasben tun x minat, jd kalau nk makan jugak penkek kene masak mende lain pula utk dia. haish.

Kesuma Angsana said...

YAng ini anak dara no 2 KA rajin sgt buat hehehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...