"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Tuesday, January 22, 2013

Lepat Ubi Kayu

 :D ~ n3 auto publish ~ :D

Meh nak show gambor dulu....hehehe....


ok....buat cuci mata saje.........:D

kuih dah abis....

ini hasilnya daripada cerita di SINI...

kan dah kata petang sabtu nak makan lepat kan...

alhamdulillah dapat................:)

seminggu nie...asik dok show gamba ubi kuning la yek.....jgn ada yg bosan udah ler....kikiki...


sudah siap....tp x sejuk lagi....petang2 nnti bru bole potong.....klau x sejuk betul....konpem la x cntik time potongnya kan.....tu pun dah ada kecacatan tang atasnya...huhuhu,.....dalamnya x tau lagi cmne....

Lepat ubi nie...hasil tangan my mother in law gitu......resepi x de sukatan....sebabnya ubi yg dah siap sagat ( x sagat pun...guna mesin kelapa je....buatnya guna sagat...kul brapa plak nak siap lepatnya...time pun udah petang masa tu....biasa la...moden kan....hahaha...)...banyak dptnya...

Resepinya :

Ubi yg dah siap disagat
kelapa muda diparut 
gula secukup rasa
garam ~ secukup rasa saje

daun pisang yg dah dilayur ~ dipotong 4 segi.

Caranya : 

gaul rata semua bahan2 ~ rasa la sendiri kalau x cukup manis....tambah gula smpi cukup rasanya....
sudukan rata atas daun pisang, dan lipat la daun tu...
kukus smpi masak

my MIL kata...kalau nak sedap lagi....ubi kayu sagat tu kan....bole tapis dulu dan tggu dlm beberapa jam...~ buang airnya....hasilnya lagi padat dan sedap....

x dan nak nunggu tapis la....x tahan sngt nak makan lepat nie....semenjak dok tanam batang dia lagi...dah pasang niat....kalau cabut.....hasil pertama ...mesti buat lepat....~ hihihi...azam dah tercapai....!!! misi berjaya.......:D


kuih dah abis ~ cuci mata je ye....:D

kuih talam tu....insyallah gambarnya kemudian...........



12 comments:

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

sedapnya nampak lepat Syifa tu.. akak tak pernah buat tu, makan suka.. hehehe..

Syifa, periuk tu cuba search nama Sri Anda Salleh di fb.

tun_telani said...

ya Allah.. sedapnyer kak... tun xpenah wat sendiri nih. suka makan, tp susah nk jumpa.. tunggu pokok ubi kayu tun besar dulu. hihi.. aritu beli ubi kayu sungguh hampa, ubi dia dh masuk angin n rosak :(

mama sara nur said...

assalam syifa
tqqqqqqqq ye he he akak dah email , terima tak?
lepat ubi dan seangkatan dgnnya memang sedap dan feberet akak tu he he

Azie said...

As salam. Cantik cantik gambar lepat ni

Rohah said...

shifa, teringin juga makan lepat ubi...tapi kena beli kat kedai ubinya.
akak cadang nk melepat pisang, tapi tak tahu jd ke idak perancangan ni..

azieazah said...

Sebenarnya susah nak cari orang jual Lepat Ubi Kayu sekarang nih. Mungkin rumit nak buat sebab bab sagat ubi tu.

Betul, kalau orang lama buat, memang depa tapis buang air ubi (air kanji tu yg macam gam dlm lepat so ada ketika lepat jadi liat sangat).

Nad MamaZN said...

Sedappppnnnyyyeeee!!!!

Yanna_Lie said...

wahh.... hasilnye.... makan panas2 sedap nih sis... :)

Chekgu Azrine said...

Suka sgt dgn lepat pisang..lepat ubi xberp sangat..

inazamri said...

sedapnye.mmg suka sgt.

zila norazila said...

Sumpah akk tgk mmg mables dik.pic cantikk.mcm kt depan mata jew..nk amik st la.

Kella said...

aduyaii.. tertelan telan liur plak.. hii

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...