"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Monday, February 4, 2013

Cream Puff

Assalamualaikum & selamat sejahtera.

Jumpa lagi...:D, cuaca kat luar tu...mendung je dari semalam....x pelah...alhamdulillah la hujan turun...dah lama rasanya hujan x turun...cuaca pun panas kering je skrng nie...

Sebab hari nie hujan dri mlm tadi....tekak ni pun ngada2 la mintak sumting utk disumbat...plan mcm nak buat pau atau donut....tp bila memandangkan cuaca yg x berapa nak bagus nie....niat itu terbatal...!, nak baking kek....terasa malas nak mengeluarkan segala bende utk proses sukat menyukat plak.....huh..! mcm2 alasan ler klau dah mmg x nak buat tu ye x?

so...plan bertukar...ini yg jadinya.....:)


cream puff already !!!

Resepi sepenuhnya copy dari Mamasya, ~ menjak hari tu tgk Mamasya dok tayang cream puff yg dibuatnya...utk mkn2 la...utk jamuan la.....mcm teringat ingt sebab x cuba buat lagi kan....

Jadinya hari nie...buat le cream puff yg best nie....:), part paling kritikal nak buat ~ hahaha....part masukkan krim kastardnya...kenapa tau...sebab....mana bole tahan....!!! siap masuk krimnya...ntah berapa ketul plak dah terlajak dingap !!! mmg x tahan....


Pada Mamasya ~ izin copy resepinya di sini ye kak....:) 

Resepi 

Sumber resepi : Dapur Mamasya
try test : AM

Cream Puff

Bahan-bahan ( untuk 28 biji cream puff )- dpt dlm 38 biji
125 gm self raising flour @ tepung gandum + 2 sudu teh baking powder
100 gm butter
250 ml air
1/2 sudu teh gula
3 biji telur

Cara-cara :

Cara-cara untuk puff :

1. Panaskan air,gula dan butter dalam periuk sampai mendidih.
Masukkan tepung,kacau hingga adunan tak melekat pada periuk.- bila masuk tepung perlahankan api, guna api yg paling kecil,kacau hingga adunan tak melekat pada periuk, nampak tepung tu dah jadi doh , terus padam api dan angkat. Sejukkan.
2.Pukul telur satu persatu ke dalam adunan dengan mixer
3. Masukkan adunan ke dalam piping bag.Pipe menggunakan nozzle bentuk bintang
4.Spray air ke atas doh untuk membantu adunan naik.Bakar dalam oven hingga permukaan puff kecoklatan,lebih kurang 30 minit.
- tak spray hanya renjis dgn air.pre heat oven, bakar selama 25-30 min; 180'C api atas bawah

Cara-cara untuk kastard cream : 

Custard cream

Sumber; Honey @ Myr 
Bahan-bahan ( lebih kurang 300ml )

1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200cc(1 cup) susu segar
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega
* syifa tambah 1 sudu tepung kastard

Cara-cara

Masukkan bahan dari no1 - 3 ke dalam mangkuk. Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau jangan ada yang berketul.
Masukkan telur dan kacau lagi. Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi. Masak sehingga pekat. Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau. Ulang sehingga pekat.
Bila dah siap, masukkan mentega. Kacau.
** Perhatian: Kalau nak guna hanya kuning telur, gantikan sebiji telur tu dengan 2 biji telur kuning.

Nota dapurmamasya

Buat 2 adunan inti cream custard utk 1 adunan puff . Kacau atas dapur dg api sederhana perlahan hingga pekat. masukkan mentega dan tutup api,kacau. sejukkan cream custad sampai keras sikit.nak mudah isi inti, masukkan dlm piping bag/plastik kecil gunting bucunya.pipingkan inti dlm cream puff.kalau suka taburkan gula icing semasa menghidang... ~ syifa ikut cara Mamasya nie....



Hasil yg sangat memuaskan hati....! 

x rugi cuba....:D

selamat menjamu selera dipetang hari........



14 comments:

inahar ali said...

woww...cuunn banget cream puff asyifa wat nih..bak mai 3 ketui..daapnyer!

mama sara nur said...

assalam syifa
sedapppp skrg feberet ank2 akak jadinya..

Rohah said...

yg ni pun dah lama jadi angan2 nak membuatnya..sebut pasal nak buat pau tu, bebrapa hari yg lepas tu pun dah ready je nak buat time cuaca panas membakar..tapi letih lah bila petang menjelma,sbb time tu la waktu restnya ki2..sampi inti tu keluar masuk je dari fridge...agak2 ada tak org lain ygmsama macam akak ni kan..he he..

Nooriah Abdullah said...

wah cantik dah tu cream puf tu akak ni kadang2 buat jadi kdg2 tu ko lah boleh try resepi Syifa ni nampaks gnt gebus dia tu

Asyifa Mustaffa said...

K.Inahar ~ hehe....bole la kak....x la cntik mna....biasa je....dah tnggl skit la kak...huhuhu..


Mamasara ~ kan...bebudak ni pun suka kak...


K.Rohah ~ sama je kita kak...kadang bila pagi bekobar je rasa nak buat....kang da lpas zuhur dah baring2 tu...rasa malas plak....lastnya...msok blik smua brang kan....hehe....


K.Noor ~ insyallah...ok rasa resepi ni kak....:-).

Mamasya said...

Aslmkum Syifa
puas hatikan bila jadi...mmg tak rugi mencuba. part satu2 masuk mulut itu yg tak tahankan..hi...hi.

~Emaa Hasnah (^_^)~ said...

Assalamualaikum Syifa. sedapnya..rajinnya..=)

azieazah said...

Cream Puff? Yang gebu lembut enak dikunyah. Tak tahan!

inazamri said...

jelesnya akak kt org2 pandai masak ni.lagi bertambah jeles kat org yg makan byk tapi tak gemuk2.akak ni kalau terajin masak alamatnya badan pun bagai di pam2.now tgh control gak ni.tengok cream puff ni sgt menggoda

Asyifa Mustaffa said...

Mamasya ~ hehe....alhamdulillah kak.....part tu yg x berapa best...:-)


K.Ema ~ rajin sbb teringin nak mkn kak....hehe...klau x....malas juga....:-)


K.Aziezah ~ ye...cream puff yg lembut gebu dan mabeles kak....mmg x hengat kunyahnya....


K.Ina ~ x la pndai mna kak...ikut resepi...pelan kayuh...jadi la dia...hehe...klau x de resepi...konpem x jdi kak....:-)
Maintain cun lgi tu....x le gemok mna pun...hehe....

Kakzakie said...

Sorry Syifa... kakak busy semalam hingga pagi ini baru baca semu komen. Tapi semalam kakak ada email sekali lagi tak tahu boleh dapat tak.

kakak punya email direct (ini office kakak) promceil@streamyx.com

Kakzakie said...

Sampai lupa nak komen puff yg menggoada hihi...

Asyifa Mustaffa said...

K.Zakie ~ ok..da dpt...thx kak...

Pelangi Beauty House said...

wah.. gebus nya cream puff ~
terima kasih kongsi resepi.. ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...