"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Monday, February 18, 2013

Snow Cheese Cake ~~ akhirnya.....

Assalamualaikum & Selamat sejahtera.

malas nak bebel pepanjang kan....straight to the point je ! projek membuat kek semalam....

edisi wajib tayang....gambor ler...apa lagi....hihi...


lama dah bekenan tang kek nie....sebab ramai kakak kakak bloger yg terer2 masak tu kan....dah mmbuatnya...+ siap buang tayangan amal plak kat pesbuk ! mmg sungguh mencabar iman rasanya..... dok pendam je resepi dulu....sbb x de mood lgi nak buatnya.....

ntah cmne semalam mood tetiba jer kan ~ hah...! tanpa lengah2..... terus sukat timbang bancuh je....tggu lagi ke petang.... nnti mood dah di bawa terbang....hape pun x jadi...!!!

Alhamdulillah......berjaya !!! merealisasikan keinginan anak tekak..........:D paling gemar kek nie...tentulah Hadif...si budak westen tu....bab ciz2 nie....mmg peberet dia...!


untuk resepinya ~ sy ikut step by step dari K.Yatie, juga ambik panduan dari Mamasya... juga dari Kak Noor. tq ye...dan thx juga pada empunya tuan resepi asal dari Sherry@MyR ~ bak kata Kak Yatie... x rugi la mencubanya....

Nak jugak tepek resepi kat sini ~ buat panduan masa akan datang kan....

Resepi

Sumber asal  : Sherry@MyR 
Sumber resepi :  K.Yatie / Mamasya / K.Noor 
try test : AM

Bahan-Bahan

6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
100 gm gula halus
100 gm tepung hong kong (blue key superfine boleh juga)
60 gm tepung jagung (maizena)
50 ml air sejuk (dr peti ais)
1 sudu teh baking powder
2 sudu teh ovelet
75 gm mentega (dicairkan)

UNTUK KRIM

1 kotak cream cheese philadelphia (250gm)
1 cwn susu pekat manis- (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2).

UTK TOPPING

1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan)

Cara-cara :

1. Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar.
2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
3. Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
8. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
9. Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.



Ada tinggl lagi sikit nie ~ lagi sedap mkn hari nie dari semalam 

 simpan dlm fridge....perggghhhh....nikmat....!!! 

mari mari....mari kita kumpul lemak....hihihi....


17 comments:

Tina Othman said...

wah wah wah, shedapnya

tergiur gila tgk, oh dia punya bahan mcm kek lapis gak kan, mesti sangat soft kek ni sebab guna tepung hongkong

rajin syifa mengekek, kot ada balance pos lah ke cheras sikit hehe

Rohah said...

Syifa...kek glamer ni mmg sedap bukan kepalang..macam nak buat lagi tau..

Asyifa Mustaffa said...

Tina ~ mmg soft...tp syifa guna tpung superfine tu je...honkong x de stok...:)


K.Rohah ~ mmg glamer kak kek nie...buat kak...jgn x buat...!

inazamri said...

seriusly akak terliur sgt ni.nak nagis rasa...akhir2 ni mmg sgt suka makan kek.wkend baru ni pun akak oder online gak...nak buat sdiri mmg malas..

ejulz said...

waaaa.. sedapnya.. hehe

Jom join segmen ni kalau belum.. 100 penyertaan terawal akan dapat 1pcs Sticker Fridge Magnet / 1pcs Button Badges dari @Cenderahati Akamika Gift. Dan rebut hadiah2 menarik yang lain.. ^_^

http://kampung-kameq.blogspot.com/2013/02/segmen-ucapan-selamat-hari-lahir-buat.html

Knor said...

wah enaknya..

lina_pg said...

Assalam...ramai dah buat kek ni..akak jer lom sampai seru...
cam gatal2 tangan nak menerai gak ni..

Ann Ishak said...

tempting...saya nak cuba buatlah, boleh ambik resepi akak ye

Mamasya said...

Aslmkum Syifa
akk suka dg rasa kek span ni...lembut je...tambah letak cheese itu yg yummyy...

mama sara nur said...

akak pun lama duk berkenan ni tengah tunggu masa sesuai he he
sedap nampak kan syifa, bercheese fuhhh tak sabar nak makan kek ni jg

Suzana Ibrahim said...

hai Syifa bestnyer kek tu,suatu hari nanti saya pasti akan membuatnya!

Asyifa Mustaffa said...

K.Ina ~ adoi kak...siannya bnyi tu....klau dkat....lama dah sy anta....

Ejulz ~ thx...:-)


Knor ~ ya....mmg best...!


K.Lina ~ jdi....apa tggu lgi kak....hihi....


Ann ~ ya silakan....mmg utk perkongsian....:-)


Mamasya ~ kan kak....sedap je msuk tekak....


Mamasara ~ tggu masa gak ye kak....hihi...apa lgi....kasi cepat masa tu kak....sedap ni....!


K.Suzana ~ best...anak pun kata sedap...sila la cuba kak...:-)



❤Kamsiah❤ said...

nak sepotong..lemak pun lemak la..nak jugak..!!

salam kenal & follow sini

Kesuma Angsana said...

wah nampak sgt2 sedap

Asyifa Mustaffa said...

K.Kamsiah ~ abis sudah.....nak buat cmne....:-)


KA ~ :-)

✿ pink velvet ✿ said...

uwaaa! dah terliur :'(

MaMa3HerOO said...

sedapnyer...saya mmg antoo cheese..tq share resepi..bile la nk buat tu he3..salam perkenalan dr mama3heroo.saya da follow blog awak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...