"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Wednesday, February 20, 2013

Kuih Talam Gula Merah ~ 2 resepi ~


Talam Gula Merah ~ nie buatnya senin lepas...jgn tanya dah...hari nie memang x de dah kewujudannya .....:D

lama teringin nak makan....orng jual mmg susah nak cari ...hari tu nak cari kuih lapis pun sikit punya seksa...... last2 try la buat talam nie....

resepi ? search tenet la... last2 jumpa yg memang ngam dan senang... lapisan bawah ikut resepi lain (dari blog K.as ) ...atas resepi dari orng lain (dari blog K.Rohah) ...bole gitu ? janji jadi....mmg jadi lah...pestime menalam nie... mmg x pernah buat...kesian kan....huk3....

Untuk kakak bloger...sy mohon panjangkan resepinya di sini ye....:)  sebab sy rajin...so ambik dua dua punya resepi...sy tepek sini ye.... 


Bahan2nya (as guna loyang 8 x 8)

BAHAGIAN BAWAH

1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan air gula merah ( 1 1/2 cwn gula merah+1/2 cawan gula pasir+1cawan air) dimasak, sejukkan
2 cawan santan cair

BAHAGIAN ATAS

1/2 cwn tepung beras
3 cawan santan
4sdb tepung jagung
1sdk garam
campur smua bahan dan panaskan sebentar seniasa digaul sekadar panaskan saja,jgn sampai bergentel.

cara2
sapu sedikit minyak keatas loyang, masukkan bahan A, kukus 10-15 min, gunakan garfu lorekkan atas permukaan lapisan gula merah,kemudian tuangkan bahan yg atas tadi pula. Kukus hingga masak.
Untuk menghasilkan permukaan yg cantik dan rata, penutup kukusan dibungkus dengan kain. Setelah betul2 sejuk baru boleh dipotong.





Bahan-bahan:

Lapisan Bawah:

1 cawan gula* | (*) masak dan sejukkan
1/2 cawan gula pasir*
5 cawan air*
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung ubi
1 sudu kecil kapur

Cara:

1.Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang.
2.Gaulkan adunan dan tapiskan.
3.Tuangkan dalam loyang dan kukusan selama 20 minit.
4.Bila dah masak cakarkan sikit permukaan adunan dengan garfu.

Lapisan atas:

3 cawan santan pekat
1 cawan tepung beras
1 sudu kecil garam

Cara :

1.Gaul dan tapiskan.Masakkan sedikit adunan ini sehingga naik wap saja.
2.Tuang atas adunan bawah yang telah dicakarkan sikit.
3.Kukus selama 20 minit atau sehingga masak.
4.Sejukkan dahulu baru dipotong dengan pisau plastik dan hidangkan.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

kalau nak cuba...ikut la mna yg suka ye....itu pun kalau nak cuba.......:)

tp ada musykil skit la.... nape kuih talam sy nie merekah atasnya ye ~ nie kejadian lepas dah sejuk...cenggini la jadinya, masa abis kukus elok pulak ratanya......,  ada bole tolong explain ??


sila2....sape bole explain...

komen anda amat dihargai..........tq...


24 comments:

Kesuma Angsana said...

nampak sedap sgt tu!

Evelyn Gemina said...

Kiuh yg mmg sedap :)

inahar ali said...

salam asyifa..alahai kempunan akak tgk kuih talam yg dh abiss ni..nk wat sendiri mmg maleh nk kuarkan pengukus tu..layan mata jer laa!

Haryati Faizal said...

suka gak makan kuih ni tp nak buat tu cam mls skit hihi...

asmah yusof said...

mungkin air dia agak kurang tuk lapisan atasnya....my feberet nie kak ;)

FnF Simple Life said...

aduhai... cantik sungguh kejadian kuih talam tuuu...potongan un seyes lawa

ummiakid-lily said...

nampak sedap talam ni...mmg kueh kegemaran akak ni syifa...al-maklum selera kueh² lama... :)

mama sara nur said...

sedap ni akak pun kalu buat memang habiss he he sb en asben suker makan kuih2 gini sama cam akak
dulu2 selalu akak buat kalu ptg2 tu lapo he he kalu akak tambah sikit tepung jagung atau ubi utk licin kat atas tu
atau mungkin terlebih tepung dia merekah tu
apapun best dah kan asalkan lembut
cucur jawa tu akak pun simpan semalaman

cikmanggis said...

ni kuih kegemaran Cm..ya la...inilah masalahnya.Toppingnya merekah.Akak buat pun camtu jugak harap ada yang sudi kasi petua atau resipi yang tak merekah ya

Rohah said...

menalam dia...
Akak hari tu buat pun macam tu gak..p suspen bila tgk yg bahagian atas tu,merekah...tak ada jawapan..huhu.

Gee® said...

Woweee... sedapnya...

Kakzakie said...

Mungkin kurang airlah Suifa. Eh... kakak pun bukan pandai sangat. Ala janji sedap dimakan sudah bukan utk dijual pun.

Asyifa Mustaffa said...

KA ~ :)


Evelyn ~ ya...:)


K.Inahar ~ hehe.....tang nak kuar kukusan tu...mmg ambik msa la kak...klau malas tu...mmg teperap je la dia...


Haryati ~ time rajin je bole wat nie....:)


Asmah : air kurang ke ? len kali bole perbaiki...thx.


Fnf ~ thx...:)


K.Lily ~ me tooo....:)


MamaSara ~ ooo camtu ke...nnti bole perbaiki...thx kak..


CM ~ hehe..sama la plak kita ye kak...:)


K.Rohah ~ kikiki...sama eh...


K.Gee ~ :)


K.Zakie ~ hahaha...btul tu..mmg x jual nie kak...klau jual pun ada ke orng nak bli....kikiki....

Wiyah said...

waaah bestnye..lama btol tak mkn kueh talam ni..wiyah suka yg putih je! hehe..btw thanks follow wiyah akak

Mamasya said...

Aslmkum Syifa
akk suka kuih talam gula merah terutama bhg santan kat atas itu.resepi dah lama print tp tak terbuat2 lagi.

zila norazila said...

Rajin btl adik akk ne la..tp nape plk merekah kan...tp asal sdap dh orait tu dik.

Asyifa Mustaffa said...

Wiyah ~ yg putih je ke...? putih tu..rasa lemak je la kan...


mamasya ~ Wsalam kak, akak pun suka atas gak...?..hehe...


K.Zila ~ x la rajin mna pun kak...teringin nak buat je lebihnya...:)

aDisH.sHidA said...

Ya Allah kenapa banyak kuih yg shida suka nie...sedaap telan air liur

siti nor said...

try balut penutup kukus ngan kain, insyaallah permukaan kuih akan jadi licin n cantik

Adilah Manaf Celik Vitamin said...

Terima kasih berkongsi resepi ni.

Kajian 3 Tahun Tentang ESP Shaklee, Hasilnya Memang Mengejutkan!

sham said...

Nak makan tepung talam sedap..mai tempat kami..subang bestari dan kota damansara seksyen 6..cari banner kami..TEPUNG TALAM GEDIK..JITRA MAI..

sham said...

Nak makan tepung talam sedap..mai tempat kami..subang bestari dan kota damansara seksyen 6..cari banner kami..TEPUNG TALAM GEDIK..JITRA MAI..

Maz said...

Hari ni nak try resepi awk tapi tak tau nak ikut yg mana satu...anak blik weeknd request ni...

Fadillah Hassan said...

saya terbaca resipi tepung talam dalam FB tapi kak rasa Life is SwEet lebih menepati citarasa kakak (saya berada diBrisbane,Queensand, Australia, terima kasih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...