"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Thursday, February 7, 2013

Donut Ball

Assalamualaikum & selamat sejahtera.

Alhamdulillah cuaca baik ....cerah...je...matahari pun dah nmpak sinarnya.....dah dua hari matahari malu nak menonjolkan diri..., pagi nie...dia keluar dgn cerianya.....harapnya panas smpi ke petang...sebab ampaian sudah penuh....nnti bole bagi laluan kat pakaian yg lain pula.....

Apa la bebel² pasal cuaca plak nie....nak citer pasal donut ball la hari nie.... buat petang semalam sambil ditemani bujang 2 orng tu, Athirah x de...biasala...dia petang bru smpi umh...sekolah zaman skrng...petang baru bebudak ni smpi umh.....~ jdinya... sape lgi yg jdi penonton.....Hadif ngan Hazim la...paling suka la tgk ibu bolat2 kan donut...Hadif le...sebab itu menu peberet dia...~ donut..! ~ 

masa tengah bulat kan pun dah kena sound... ni bukan donut kata hadif....sbb biasa dia mkn donut...gitu je pesennya....kali nie ibu try ler buat yg ball plak Hadif.....apa pun...mmg la rasa donut...yg penting dia suka...anak2 semua suka.......:D

Thanks pada kak DJ sebab share resepi yg simpel dan mudah....gebu gebas lagi rasa dia smpi pagi nie... ~ ada balance lgi skit...sebab sy buat gandakan sukatannya....


Kak Dayang ~ sy mohon panjangkan resepinya di sini ye....:)

di try test : AM

Resepi

Donut Ball 

bahan-bahan:

2 cawan tepung gandum atau tepung high protein
2  1/2 sudu besar gula
1 sudu besar susu tepung
1/2 sudu besar yis mauripan + 1/4 cawan air suam (direndam hingga berbuih)
1 sudu kecil ovallette
1/2 sudu kecil garam
1 biji telur
1 sudu besar marjerin
1/3 cawan air / susu segar (-/+)
gula saduran
**(jika menggunakan susu segar, tidak perlu letak susu tepung)

Cara-cara :

Kisar semua bahan (kecuali tepung, ovallette, yis dan gula saduran) hingga sebati.
Di dalam bekas yang agak besar, ayakkan tepung dan buatkan lubang di tengah-tengahnya. Tuangkan bahan-bahan yang sudah dikisar tadi, yis dan ovallete. Uli hingga menjadi doh. Jika adunan terlebih lembik, bolehlah ditambahkan sedikit tepung.
Bahagikan doh kepada 20-22 bahagian dan bentukkan seperti bebola. Gunakan sedikit tepung untuk membentuknya (sekiranya doh melekat di tangan). Susunkan di atas dulang yang disapu dengan sedikit minyak atau ditaburkan tepung. Rehatkan sebentar selama 10 minit atau ikut suka.
Sediakan minyak untuk menggoreng. Apabila sudah cukup panas, gorenglah donut tadi hingga keperangan. Toskan.
Sadurkan dengan gula icing/gula halus atau hiaskan dengan topping kesukaan.


selamat mencuba.....

:)


15 comments:

Nurul Fathiah said...

sedap nyer..tibe2 rasa lapar.ihihi

blueorchid rubi said...

wow..bulat2 nye..mmg nmpk menyelerakan sgt..!!! nyam2...

Kakcik Nur said...

Nampak macam cekodok pulak. :)

Tina Othman said...

wah bestnya bolat2

budak2 ni suka nonut, tapi mak dia malas nak buat, tapi comel je syifa buat bulat2 ni, nanti nak try lah, ke ada timbang saiz dia ni

:: Mrs.Eady :: said...

sedap niiiiii :D

Asyifa Mustaffa said...

Nurul Fhatiah ~ hehe..lapar eh...mkn le...:)


K.Rubi ~ :)


K.Cik ~ kan...tp donut hehe..


Tina ~ x timbang pun..main gentel bolut2 gitu je...:)


Mrs Eady ~ :D

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

nak.. nak.. nak... nak buat!!!

Kakzakie said...

Oh... kakak nak cuba buat jugalah Syifa.. tengok bulat-bulat cantiklah pulak.

Rohah said...

montel2 lah donat ni...cumel..akk tak pernah buat yg ball gini...senang masuk mulut gaknye kan..

norzila said...

kak syifa, zila pun dulu bila mak buat cenggini panggil kuih bola..tapi kecik ceni bes makan dari yg besar donut

Asyifa Mustaffa said...

k.seri ~ sila2 buat kak....:-)


k.zakie ~ silakan cuba kak.....:-)


k.Rohah ~ mmg senang masuk mulut kak...klau mak bpaknya sekali ngap...klau tang anaknya...2 kali ngap....hihi....


Norzila ~ kcik best...senang nak ngap...:-)

nanonano said...

comelnyee,
blh buat gni, hehe

hazila said...

wow bulatnya sama je. Kalau saya mesti ada yag gemuk dan kurus donut ball tu...

fazianbatrisyia said...

Lama tak buat donut. Sejak pindah tak jumpa pulak mana sy letak penerap donut tu...Penyelesaian boleh boleh bola jek kan. Janji rasa donut.

mama sara nur said...

samalah ni feberet anak2 akak jg, ada request suh buat tp mama buat2 x dengar he heeee
bulat2 senang nk ngap kan syifa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...