"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Thursday, July 19, 2012

Apple Pie

Dah lama rasanya x masuk n3 masak memasak ~ ~ baking membaking nie..... hehe...dok bzy dgn kuiz K.Sha je dua tiga hari nie.......:D, pada yg berminat nak join tu kan....boleh refer SINI, penyertaan masih boleh lagi diterima.....due datenya k.Sha tulis 2 minggu sebelum Aidilfitri....~ gitu kan K.Sha ? 

ok..balik pada tajuk asal ~ Apple Pie .... sebenar nak abiskan apple yg di bawa balik dri umh mak...apple banyak lebih ~ sbb buat majlis bacaan Yassin.... so.. mak bungkus sorang sikit bawak balik.... ~~ ini pun masih berbaki 3 biji lagi kat umh nie....... kalau x potong... x bermakan la jawabnya..... itu yg mencuba  buat apple pie....... :)


agak mengecewakan.......sbb  sy punya inti itu...terlebih gula sudah....main letak saje...x sukat...+ apple tu pun dah manis² buah....hah  ambik !!! ....tp bole makan lagi la....tp kene minum itu air kosong atau tea yg x letak gula........hehe....

Untuk resepinya kan.... sy ambik dari SINI. tapi aduanannya sy kurangkan jadi.berikut resepinya.....sama je macam buat crust utk tat.....:)

Resepi Apple Pie 

Sumber : Yana
Di try test : Syifa 

Bahan-bahannya

Untuk inti:

Epal dikupas kulitnya, dipotong dadu
gula pasir
20 g tepung jagung dibancuh dengan sedikit air

Caranya :-

Kupas kulit epal dan dipotong dadu~ ikut citarasa nak potong macam mana
Gula pasir dimasak dengan sedikit air sehingga cair dan keperangan.
Masukkan epal dan gaul sebati.
Masukkan bancuhan tepung jagung.
Masak sehingga pekat.
sejukkan.



Untuk doh :-

250 g tepung gandum (diayak)
100 g mentega 
1 biji telur ( dipukul )
125 g gula halus


Adunan Dohnya :-

ayak tepung gandum, gaul dengan gula.
Kemudian, masukkan mentega, gaul sampai jadi macam serbuk roti.
Masukkan telur dan gaul sehingga menjadi adunan yang tak melekat.
Kemudian masukkan doh ini ke dalam peti sejuk selama 30 minit.

Selepas 30 minit, keluarkan doh dan terapkan dalam acuan. ~ guna acuan yg sesuai.
Masukkan inti yang telah sejuk.


Tutup permukaan pai dengan doh. Susun lah ikut kreativiti kamu-kamu semua ye. Pastu, sapukan sedikit kuning telur di atas permukaan doh tadi.
Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 175 darjah celsius selama 30 minit



Dah masak ~ sejukkan dulu ye...baru di ngap ! kalau tdk......intinya panas lagi di dalam tu.......

:D    :D    :D


8 comments:

Tina Othman said...

comel je letak dalam shell tart tu, tapi sabar jelah nak buat kecik2 mcm tu kan hehe

Asyifa Mustaffa said...

ini guna acuan tat yg besor skit tu Tina..x guna yg kecik....kalau yg kecik tu...hehe..mmg memerlukan kesabaran tu....:)

zila norazila said...

cantik..intinya nampak sgt2 sedappp..:)wish luck kuiz sha tu yer..

tun_telani said...

sedap! tun suka letak cinnamon powder lebih2 dlm filling dia ^^

Asyifa Mustaffa said...

tq kak..

Asyifa Mustaffa said...

x letak Tun...takut rasanya cam apple pie McD plak nnti...yg McD punya tu...orng kat umh nie...x de yg minatnya....huhuhu...

Kesuma Angsana said...

wah hebatnyer apple pie bikin sendiri! mesti sedap ni!

~ yus ~ said...

wah! tak pernah buat apple pie sendiri, selalu nak makna beli je. Tp takde acuan mcm tu, kena beli acuan dulu nampaknya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...