"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Friday, July 13, 2012

Choclate Cheese Cake

Assalamualaikum......selamat sejahtera.......... hari nie Jumaat kan.....penghulu segala hari...macam-macam kebaikan ada pada hari nie.......hari lain tu.......x la kata x ok kan....tp Jumaat nie....ada kelebihannya yg tersendiri....meh baca SINI dgn SINI...~ sudikanlah membacanya ...:) 

x leh la nak dok menaip panjang nie....ada hal lain yg lebih penting nak buat hari nie...jadi sblm tu...nak share ler 1 resepi dapat dari kak Dayang Jack....saje try resepi nie kan ...nak tau rasanya macam mana...... dan bila dah cuba resepi nie...kita tau la dah kan rasanya bagaimana............dan gini la hasil yg x seberapanya.....cntik lagi kek kak DJ ye tak....:) 


ntah kenapa.......x rata pulak permukaan antara kek choc dgn ciznya tu....tp makan aje...bukan ssh pun....:D

sy tambahkan bluberry jem tang atasnya tu...saje nak try...sedap ke tdk...ok la...tp x bole letak semua....anak tekak memasing dlm umh nie berbeza.......kang bila letak..ada plak yg x kenannya.....


Kak Dayang Jack sy mohon share resepinya di sini ye...buat rujukan masa akan datang......thx kak DJ...

Resepi 


bahan-bahan :

Lapisan Coklat :

115g tepung gandum
30g serbuk koko
125g mentega
2 biji telur A
150g gula kastor
1 sudu kecil esen vanilla

Lapisan Cheese :

300g krim keju
1 biji telur
60 g gula kastor
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu makan tepung gandum 

Cara-cara :

1. Lapisan coklat : Pukul mentega bersama gula hingga kembang dan berkrim. Kemudian masukkan telur satu demi satu sambil diputar perlahan. Masukkan esen vanilla dan putar lagi sebati. Akhir sekali masukkan serbuk koko dan tepung. Putar hingga sebati. Masukkan ke dalam loyang. Ketepikan. 
2. Lapisan cheese : Pukul krim keju bersama gula hingga kembang. Kemudian masukkan telur dan esen vanilla dan pukul lagi dengan kelajuan minima. Akhir sekali masukkan tepung. Gaulkan rata-rata. Kemudian tuangkan adunan ke dalam loyang adunan coklat tadi. Ratakan. 
3. Kemudian bakar hingga masak mengikut kepanasan suhu oven masing-masing. DJ bakar dengan menggunakan suhu 140C selama 1 jam. (boleh juga dikukus).

~ syifa pilih resepi yang versi I tu...guna tepung gandum....pastu guna kaedah bakar...malas nak kukus² ...


Nak tau rasanya ? cubala.....sy dah tau rasanya bagaimana.........:D , Hadif kata sedap....! biasala...dia suka makan kek² gini...tambah² ada ciz tu....lagi la.....jadi peberet dia......

Jumpa lagi eh....daaaaaaaaaaaaa........



18 comments:

Yatie said...

waduhhhh tngk pun dah tau mmng sedap kek ni..gabungan coklat dan cream cheese mmng ngam sangat2...mabeleslahhhhh..

Asyifa Mustaffa said...

mabeles la kak...:)

ummiakid-lily said...

mmg pantang nampak kek ada cis ni...terasa nak terkam je...kalau dapat ni sure makan tak hingat donia...bagai dunia ana yang punyeeeeeeee...

Asmara said...

sedapnya! lagi2 ada blueberry tu!

Ayu said...

Assalam syifa,
sedapnya akak tengok kek syifa niiii..terliur dibuatnya...
terasa kecoklatan dan kecheese san nya di tekak akak ni...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

assalam asyifa...
ngancam betul tgk kek tu... entah bila rajin nak baking kek lagi... aritu buat juga kek tp kek yg org order.. bukannya pandai sgt pun buat kek.. tp dah dia teringin sgt2 tu kesian pulak...

zila norazila said...

nampak sedapp sgt..teringin pulak nk mkn kek coklat he hhe:)

Nuwairani Ismail said...

resepi kek yang mcm ni memang menjadi pilihan. lebih2 lagi ada cheese pulak kat atasnya tu.

hana said...

sedapnyer tgk kek nih... tetiba teringinn... dushh dushhh

Amie said...

Waduh..waduh enak! Mau setengah loyang tu makan seorang...sedapnya!

Asyifa Mustaffa said...

sedap kak...:)

Asyifa Mustaffa said...

:)

Asyifa Mustaffa said...

W'salam K.Ayu,
ada plak kecoklatan dan kechesan tu ye kak...hehe...

Asyifa Mustaffa said...

W'salam kak,
akak pandai apa buat...elok je gaya tgknya....lagi terer apa dri sy yg baru nak blaja nie....huhuhu....

Asyifa Mustaffa said...

buat je kak....:)

Asyifa Mustaffa said...

NI ~ yup ! senang sngt...sekali baking jer...:)

Asyifa Mustaffa said...

buat kak..jgn x buat...:)

Asyifa Mustaffa said...

uish kak...jgn le setenagh loyang..kolestrol tu kak...hehehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...