"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Saturday, August 13, 2011

SAGO GULA MELAKA

Tak yah citer banyak...nie projek semalam...1st time buat....finnaly akhirnya berjaya....wallah...!!! sedap...superb...! tq Cik Mat kerana share resepi yg simpel...tp sedap...!! nak cuba ?? boleh  jalan2 kat Blog Cik Mat ... semua resepinya menarik....x payah susah2 beli buku resepi....

Nie hasil cubaan sy semalam......




Memang sedap dimakan time sejuk ok.... nak buat senang...kos nya pun x mahal.... tp mmg sedap pakai santan...baru ada umphhh !!! ada orng kata boleh pakai susu cair....tp paham2 je lah kan...susu cair dgn santan...mana yg sedap kan....ikut la citarasa masing2 kan....terpulang.....

Resepinya :- Sumber Asal : En.Mat Gebu
- Cik Mat...sy copy resepi ye....:)

BAHAN-BAHANNYA :-)

300 gram sago biji, cuci dan toskan
2 liter air
2 helai daun pandan, disimpul
3/4 camca teh pewarna hijau makanan
1 ketul gula melaka, hiris kecil*
1/2 cawan gula pasir*
1 1/4 cawan air*
1 helai daun pandan*(*disatukan dan masak hingga pekat, tapis dan sejukkan)
1 cawan pati santan + 1/4 camca teh garam + 1/2 camca teh tepung jagung = satukan, kacau dan masak hingga panas, sejukkan.

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Didihkan 2 liter air tadi bersama daun pandan dan pewarna hijau makanan, kemudian masukkan sago biji dan masak hingga kelihatan jernih. Masak dengan api sederhana dan kacau selalu. Tutup api dan biar 4-5 minit dalam peiuk.
  2. Tuang dalam tapis dan cuci biji sago tadi bawah air paip untuk membuang kanjinya. Kemudian masukkan ke dalam bekas2 kecil atau acuan yang anda gemari, padat2kan dan simpan dalam peti sejuk 1 - 1 1/2 jam. Sapu sedikit minyak pada acuan tadi.
Keluarkan dari acuan dan letakkan dalam bekas sesuai, tuang gula melaka tadi dan juga santan pekat tadi. Hidangkan sejuk.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...