"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Monday, June 11, 2012

Tenggiri masak taucu ~ menu orang letih ~~~

Assalamualaikum........... selamat sejahtera.... alhamdulillah... diberi kesempatan lagi utk meneruskan kehidupan.... 1st sekali kan... thanks pada sahabat² blogger yg masih sudi menjengah dan meninggalkan komen anda  kat blog sy nie...... dan pada yg folow blog sy tu....thx ye...:) , seminggu lebih x berblogwalking.... x jalan-jalan kat 'rumah' kengkawan.... rasa memamg mcm betul-betul bercuti lah..... bercuti x kemana pun.... cuma bwak anak-anak jln² tempat yg dekat je.... cuma sekitarKL... tp kalau dah melangkau negeri tu.... bagi bebudak nie...mcm bercuti la juga namanya....

Balik dari Kl, basuh segala baju.... cek email.... jengah pesbuk jengah blog kejap...... kemudian siap² pulak balik kg....huhuhu...., seminggu yg lepas...penatnya mmg la amat terasa.....tido tu... x yah ckap lah... mmg x cukup punya...sbb smlm ada kenduri adik bertunang... wlaupun kat umh x de kenduri (adik lelaki) tp kene gak siapkan sarapan utk sedara mara yg dtng bertandang tu.... bila sedara mara balik.... bzy pulak kemas umh mak tu...x kan nak tngglkan cmtu je kan.... 

Makanya hari nie... hari mencuci segala pakaian yg x sempat dibasuh semalam..... rumah pulak.. kene tnggl seminggu pun dah mcm apa je......kaki yg memijak lantai pun rasa berdebu debu.... kiranya hari nie hari membersih rumah lah....n masak pun dpt yg simpel gak lah hari nie........ ~ alamak ! panjang pulak bebelan hari nie.... nasib lah... !

Ikan Tenggiri masak taucu ~ menu nie jer yg tepikir....... asalkan anak-anak dpt makan.... 



Menu simpel nie kan ....hanya perlukan :-

3 keping ikan tenggiri
Sepeket taucu ~ sederhana besar
Bawang kecil
Bawang putih 
halia
Bawang besar
Cili api ~ ikut suka, klau nak rasa ala-ala pedas, letak bebanyak, kalau x nak pedas, letak cili besar. 
air 
minyak utk tumis

Cara sy ~ x sukat-sukat nie... main agak jer ye...

~ goreng dulu ikan tenggiri, agak separuh masak...jgn garing sngt.
~ tumiskan bwang kecil, bwang putih n halia yg dicincang halus... ..kalau rajin...tumbuk pun x pe...:)
~ masukkan cili api yg dipotong tadi, masukkan taucu...masukkan air ~ air nie agak² .....terpulang 
~ masukkan ikan, biarkan airnya mendidih.... 
~ dah mendidih.... siap !

gitu ler menu simpel jer..... garam x yah masuk sbb taucu dah masin.... tp klau bnyk airnya... hilang pulak rasa taucu tu....

dah siap...! dah bole suap anak...ngan maknya sekali nak makan.....~~ laparrrr ! ... penat menyelenggara rumah hari nie.........


15 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

nak salin resepiii........malas nk pikir nk masak ape ptg ni..hehehe..

Asyifa Mustaffa said...

Mrs Eady : ambik ler....hehe...

eintan nurfuzie said...

huhu..nmpak dap la

Kakzakie said...

Ikan tengiri masak taucu sedap... anak-anak kakak pun suka:)

Ucu Faridah said...

selamat berkemas lah yer...lauk tu banyak lagi ke...? boleh le ucu minta sekor dua..rasa2 mlm ni mcm malas masak lah pulak...:)

tun_telani said...

Salam syifa.. terasa kepenatan tu.. hihi.. berjalan mmg best, tp tu laa.. dh balik nk berhadapan dgn kain baju yg byk dan umah nk kene kemas yg x tahan tu.. hihi...

ps: xpandai makan taucu. huhu

Azie said...

Syifa, I pun beberapa minggu lepas buat masak tauchu juga. Sedap sangat. Guna ikan kerisi yang besar. Rasanya kalau guna ikan aji aji pun, lagi sedap

Shahriah Abdullah Novelis said...

Tak pe membebel panjang berjela pun akak tetap baca hehehe.. wow! sedapnya ikan taucho tu.. kecurlah pulak ni hah!!!

samalah akak pun kalau dah sedara2 balik tu nak ler kena tolong mengemas rumah kan.. okay tahniah buat adik lelaki yang bertunang tu yaa..:))

ummiakid-lily said...

akak suka masak tauchu tapi hb x minat sangat so mmg jarang² masak. Selalu kalau masak time bolan pose...makan sorang..sedap tu tenggiri...

Tina Othman said...

salam syifa

sedapnya, tapi tak pandailah masak taucu, dulu penah try tapi mcm tak kick pun hehe, kena praktis lg ni

~~zana@pb~~ said...

Patut ler tak nmpk muka mengomen kat mana2, sibuk bercuti rupanya.
Simple la sedap Syifa, menu ni budak2 boleh masuk sb tak pedas sgt, cili boleh asingkan. Dengan ikan kerisi pun sedap masak ni.

Gee® said...

Uhhhh...sedapnya taucu... k.gee baru semlm masak taucu tp letak ikan bilis aje... sedap kan makan dngan nasi panazzzz.... selera

Asyifa Mustaffa said...

Eintan : hehe...thx...:)


Kakzakie : sy mmg suka masak taucu nie kak...ringkas dan mudah...


Ucu : penat mmg le penat....tang dalm umh dah setel...nie tnggl luar rumah pulak...rumput rumpai panjang mcm rumah x de orng...huhuhu....


Tun : try ler makan...sedap...!

Kak azie : kan...! rasanya mmg sedap...


K.Sha : thx kak..


Kak Lily : oo..yeke...tp btul kan kak....sedap kan...hehehe...


Tina : try lagi....bole punya...:)

K.Zana : menghilang sekejap cuma kak...:)


K.gee : waaaa...masuk ikan bilis pun mantap juga kak....dulu mak sy mcm tu je buatnya...itu pun dah sedap dah.....!

ummiaisyah said...

salam syifa..tgk gambo zoo ngr ni tringat ms kecik2 lu..penah pg sekali je...dh berpuluh taun dah..nostalgia!

Asyifa Mustaffa said...

ummiaisyah : sy pun...last pgi dekat 7 thun yg lepas.....nie pun mmg bnyk yg berubahnya.... klau ummi yg dari kecik tu..klau tgk skrng nie...mmg lgi la bnyk perubahan....:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...