"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Friday, June 29, 2012

Kuih Bakar Pandan

tadi masa citer pasal GA tadi kan...ada sebut pasal kuih bakar pandan kan...~now~ ini lah storynya...:)


~ termerayau pulak !!! /wahaha.....asal nak post sumting jer....tangan mesti dok gatal merayau ke 'rumah' member dulu.....dah jadi tebiat plak..! keje x siap..udah merayau ...~ tp merayau kat alam maya nie jer la....hakikatnya tdk sama sekali !!! 

ok...skang nie nak citer pasal kuih bakar pandan...~ yg sangat wangi ~ yg sangat sedap ~ mmg alhamdulillah sudah habis....~ alhamdulillah sngt² best !!! x pecaya bole try...!  hadif yg bukan penggemar kuih-kuih mcm nie pun bole suka pulak ! tu yg heran tu...( sbb hadif dia mcm western skit banding kkk ngan adik...dia suka mkn kek...! ~ kek pun memilih...klau yg ada cheese tu...mmg laju...his peberet ~ tiramisu !!! )


Kuih Bakar pandan nie...buatnya dis week lah...x sempat nak post dlm nie...ada je keje lain....



Masyallah...~ rasanya...gula, santan, tepung...semua cukup lah...! tq pada K.yatie SK sebab sudi share resepi yg sngt best nie ~ ikut tekak sy la. yek...tekak orng lain x tau la pulak cmno cito eh !!!




Bakar bagi garing tang atasnya....! mmg ohsem lah !! :D,  pada K.Yatie...sy sharekan resepi di sini ye....:)

Sumber resepi : K.Yatie ~ Sinar kehidupanku ~

Resepi

Bahan- Bahan
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan jus pandan (Yatie kisar 4 helai daun pandan bersama 1 cwn air dan tapiskan)
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 1/4 cawan santan (atau 1 tin santan = 450 ml)
  • 2 sudu besar mentega
  • 3 biji telor
  • 1/2 sudu teh garam
  • pewarna hijau
  • bijan
Cara-Cara:-
  1. Campurkan kesemua bahan dan blend sampai sebati.
  2. Masukkan 2 sudu teh minyak dalam loyang dan oleskan rata.
  3. Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak telah panas, masukkan adunan tadi.
  4. Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180 C sampai kuning/garing (Yatie bakar selama 1 jam 15 minit, kalau nak garing lagi guna api atas dlm 5 minit terakhir).

Copy terus nie dari blog K.yatie...:D....sape nak cuba silakan ye....penggemar kuih muih melayu tentu suka kannya....:)


jangan pandang-pandang dan tengok jer tau....mmg x dpt la klau nak bagi pun...~ sbb dah abis...!! so...try la buat..........:)


perghhhh !!! selesai sudah majlis tayang gambar..../sweat....lap peluh jap !!! cuba ye...jgn x cuba.........:)


sebelum abis semua kan....cer klik kat  SINI.... bnyk kali pun x pe....i suka tau.....

/bye 

:D assalamualaikum :D


16 comments:

Norzie hany said...

Sedapnya.

tun_telani said...

ni salah satu kuih feveret tun!! bakar mesti extra lama biar kerak dia tebal sket.. sedap!

~~zana@pb~~ said...

Kuih feveret, tapi maleh nak membuatnya, akak sorang kena ngabiskan, tak kuasa akak.

psst...kad tadi tu, dah lama Nur suruh ambik, akak je yg lewat tepek...hehe...biasa ler, otai mesti last-last kan?

ariana said...

sedapnya..Ni kue feberet hubby akak..dulu2 selalu buat, tp ni dh lama tak buat..dlm bulan puasa ni boleh lh kot..:)Cuma, hubby tak suka bijan..( padahal buh bijan lh sedap kan..:))

Azie said...
This comment has been removed by the author.
Azie said...

Syifa, kita dah pernah buat kuih bakar pandan. Memang sedap kan? Kita dah add your link dalam kita punya blog list. Nnt syifa add blog kita juga ya

Mamasya said...

Salam Shifa.kalau kuih bingka dah jadi favorit akk...tambah yg atas tu kerak..sedap...
re; itulah akk letak rempah yg buat budak2 Arab suka....

:: Mrs.Eady :: said...

terliur sudah!

Nur-nba said...

Perghhhh sedapnya.. Tak rajin nak buat sendiri.. selalu beli je..

Amie said...

Bila tengok kuih ni... teringat kat bonda, suka sangat bonda dengan kuih ni!

Shahriah Abdullah Novelis said...

As'kum Asyifa cayanggg waduhhh nampak memang mengecurkan dengan kerak di atas tu.. bijan yang banyak.. kalau beli di luar mana dapat macam ni! ni yang geram aje ni.. macam nak cuba.. tq yaa masuk dalam list.. nanti bila free boleh cuba... cayanggg dia.. muahzz

Yana Shaiful said...

sedappp!!suka sgt kuih bakar..nyumnyummmmmmmy!! ^_^

Rohah said...

cantik kuih bakar ni..tgk je dah rasa teringin..

mama sara nur said...

assalam
salam kenal Syifa
sedapnya kuih bakar pandan, hijau yg menawan.
org kg utara biasa panggil kuih bengkang
memang kesukaan akak dan husben, anak2 kalu dah tak ada makanan lain baru layan he he
tp resepi k.Yatie ni belm try lagi emmm bila Syifa ckp sedappp insyaallah mlm ni nak buat utk breakfast esok. tqqq Syifa

Ummiakid @ lily said...

perghhh...memang mengoda sungguh kueh bakar tu...kena dengan teh O panas...mmg layan selera le jawapnya....

mokwo® said...

salam syifa...amboi cantik lomak berkrim kuih bakar dia...mokwo dtg nak tulong klik2...nanti upah kuih bakar tau!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...