"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Monday, June 25, 2012

Red Velvet Cake ~ velvet yg x berapa nak velvet !!!

Projek weken yg lepas.....projek la sngt !!! x berapa nak puas hati pun...huhuhu ~ ayat -ayat kecewa.....

Sebab  itu ler sy x brapa minat sngt buat kek -kek nie....!  tp keinginan utk membuat tu  mmg ada....+ nak mencuba  pun ada jugak rasanya......tp biasa la...kita merancang, tuhan yg menentukan........pikir juga...orng yg niaga kek tu pun...kenkadang ....ada gak yg x menjadi nya....! betul ke? ~ ayat nyedap utk diri sendiri !

Apa yg x jadi nya ?? apa yg x jadi ye......moh nengok gambor ni dulu....sat g baru nak story......




decoration pun main bubuh jer..janji ada ! sbb kek dah x brapa nak cun...mood nak buat bagi + cantik pun dah x dop !

Resepi sy guna resepi dari Sis Wattie ..+ lagi rujukan² lain dari My Resepi, Kongsi resepi dgn page fb Jom Masak lagi...hasilnya.......ttp x memberansangkan ! ~ myb ada yg sy x folow betul-betul la kut.....atas kesilapan sendiri jer sebenarnya......:

Utk Resepinya :-

5 biji telur gred B
250 gram mentega beku tanpa garam
*3 cawan tepung naik sendiri
*3 sudu makan koko Vochelle
2 cawan gula kastor
4 sudu makan pewarna Red Bright - akak guna 2 sudu makan je
1 cawan buttermilk - kalau xde buttermilk blh tgk resipi kt bwh
1 sudu teh garam
1 sudu makan bicarbonate of soda (baking powder pun ok) - akak guna baking powder
1 sudu makan cuka makan

Cara-caranya:

1. Panaskan ketuhar 180 degree celcius.
2. Ayakkan bahan kering (*) menjadi satu bahagian ke dalam sebiji mangkuk. Ketepikan.
3. Pukul mentega dan gula di dalam mangkuk pengadun kek elektrik hingga sebati.
4. Masukkan telur sebiji demi sebiji, perlahan-lahan.
5. Masukkan tepung dan buttermilk, berselang-seli hingga habis. Masukkan garam. Pukul hingga kembang dan ringan. Matikan mesin pengadun.
6. Larutkan bicarbonate of soda dan cuka kemudian tuangkan kedalan adunan kek. Kaup dan balik-balikkan hingga sebati.
7. Tuang adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar hingga kek masak.

Nota: Gunakan dua biji dulang pembakar bulat bersaiz 8". Sejukkan kek kemudian barulah dipotong dua untuk mendapat empat lapisan

utk Krimnya : cara syifa

250 gram creem cheese
2 cawan whipping cream
1/4 cawan gula
2 sudu besar mentega.

Caranya :

1. pukul whipp cream dulu hingga kental
2 Dlam bekas lain ~ pukul cream cheese + gula + mentega sehinggan berkrim. pastu baru masukkan w/cream tadi dan pukul bagi sebati.
3. siap ~ bole lepa di tengah kek dan atas/keliling kek.




Apa yg x memuaskan hati sy sebenarnya kan........~ tgk tekstur kek yg x brapa nak gebu tu !!!

Ada separuh yg gebu dan ada yg tidakkkk...../omg

30 minit masak yg pertama ~ Ting !! oven bunyi.....bukak dan tgk ! waaa...gebu naikknya....tapi...masa kuar kan dari oven tu....nape kek nie bergoyang di tghnya...? pelik plak....mmg sah !! sah !! cair lagi di tghnya...x masak...!!

masuk balik dlm oven...~ bakar lagi 10 minit......~ ting !!!  10 minit tamat , kek ditengah separuh masak lagi...tp cairnya dah berkurang lah !

masuk balik dlm oven ~ bakar lagi 10 minit ! tinggggggg !!!! tetap x masak !!!!

apa ku buat ~~ ambik kek tester tu...ku gaulkan bahagian kek tu semua dlm loyang tu jugak ! masuk balik dlm oven...bakar balik 20 minit !

hasilnya ~~ hasilnya...........mcm kat atas tu lah !!! sangat-sangat x memberansangkan !!!!

Tak tau lah sama ada oven tu buat hal ke apa...atau sy yg x reti nak mengolah kek nie sebenarnya.....hahaha....

tp nie bukan yg terakhir ye....! akan di cuba lagi....dan juga petang nie ...nak bakar kuih ...~ nak test itu oven...klau sah sudah x betul...ada chance i tukar oven besor......hua3......./floor



32 comments:

Lawa Collections✿ said...

w/pun kata xjadi tp nampak sgt sedap...pandai awak buat...

~~zana@pb~~ said...

Ok la ni, akak cadangkan lenkali syifa buat dlm versi cupcake dulu. dah kondifen, baru buat loyang beso....hehe...sendiri buat pun tak hape2 akak ni.
Red velvet ni bnyk resipi dlm intenet, cuba org lain punya pulak tau. Bukan nak kata resipi Watie ni tak bagus..Watie jgn kecik hati ye..

Asyifa Mustaffa said...

rasa dia..ok la...masak jer...tp x gebu n moist la...:) thx...

Asyifa Mustaffa said...

sy mulanya mmg nak buat pkai cupcake kak...tp..hari tu..ada kata orng nak dtng...tu buat melebar jer...hehe....

itu ler sy pun dok godek2 bnyk resepi...tp ntah cmne..resepi yg nie dok kenan sngt...salah sy juga tu kak...hehe..bukan salah resepinya.............har3...

Bicara Kak Noor said...

tahniah kerana berani mencuba syifa cayang,akak ni dok teringin je nak buat tapi smpai skrg ni belum lagi dpt makan rvc hasil dari tangan sendiri hahaha
oklah tu first time,nnt 2,3 kali buat cantik molek lah mcam tuan dia jugak hehee

Qasey Honey said...

slm Syifa...QH pon dh penah buat juga red velvet cake ni...tp versi cupcake...utk buat sbiji gitu..xcuba lg...tp tahniah...1 percubaan yg berani..1st time mg gitu kot..kita xtahu cmne hasilnyekan...kalau buat lg insyaAllah akan mnjadi la tu...tu pon dh hampir jdi dh tu...mhkin silap tang oven ker...hehe...deco nice...dlm gmbo cntik deco tu..

Rohah said...

o.k tu Shifa,naik elok juga.
akak pernah buat juga, laaagi tak jadi...jadi habuan cik tong...hehe.tak pe, boletry lagi kan...

Ros said...

Salam ziarah...cantiknya mesti sedap nih he.he.he...

Tina Othman said...

nampak cantik je syifa, tu suruh buat lg lah tu, asal boleh makan on je, tapi byk ye adunannya

Ucu Faridah said...

apa2 pun kalau masak kek mesti 1 jam lebih sikit tapi bergantung pada saiz loyang n oven juga...jgn sesekali buka oven kurang dari 45 minit .Cuba guna timer utk set masa jadi senang nak tahu masak atau tidak..

walaupun katanya tak menjadi tapi cheese tu sangat2 menggiurkan....

Asyifa Mustaffa said...

mekasih kak...insyallah akan dicuba lagi nnti....:)

Asyifa Mustaffa said...

tang deco tu biasa jer....tak lawa mna pun QH...hehe...myb silap setting oven la kut...nnti nak try guna cup plak lah....

Asyifa Mustaffa said...

thx kak....:)
insyallah...

Asyifa Mustaffa said...

W'salam...biasa jer..tang sedapnya pun..kat ciznya jer...:)

Asyifa Mustaffa said...

cntik tina? adoiii...mekasih ler....:)
mmg bole mkn...tp x berapa gebus ler..ha'ah...bnyk adunan tu...

nnti nak try yg sikit plak...pkai cup..lgi senang kan...x yah leceh2 nak belah 2 3 ker...

Asyifa Mustaffa said...

mekasih kak atas info...

itu la..sy mmg x bukak katop pun ovennya...mmg dah set timenya..dah nak buat cmne kan...

kira pengalaman la nie kak....klau x cuba...sy x kan tau jugak tang mana susah senangnya......betul tak...:)

Norzie hany said...

Salam kenal dan follow syifa ye.
Nampak mcm gebu dan sedap aje.Sis belum pernah cuba lagi buat kek velvet ni.

Asyifa Mustaffa said...

W'salam...thx...:)
separuh gebu separuh tdk sbnrnya...hehe....

MamaMaira said...

Bila saya melihat kek velvet ni *dalam keadaan saya sedang berpuasa* kecur tekak ini rasanya.....nyummeh...

dapurCikWan said...

cun je kak. takpe keep on trying...CW 2x buat 2x guna yang instant mix. lansung tak berani nak cuba yang DIY..heheh..sama la kak..lepas ting kali pertama...memang kena ulang/ tambah lagi 5-10 minit. ;))

dapurCikWan said...

CW pelik...akak punya komen kat blog CW semalam masuk spam box...

Asyifa Mustaffa said...

:)

Asyifa Mustaffa said...

CW,
ok thx...mmg nak cuba lgi...:)

masuk spam eh..akak ingt sbb masa akak komen tu..tetiba hang..pastu hang cmne ntah...bila refresh balik...akak tgk komen dia kata dah save...sbb line x bgos kut time tu...tu msuk spam gaknya....

Fazlinil Irma said...

assalamualaikum asyifa mustaffa.

cuba guna resepi yg ni pulak. moga menjadi.

http://www.bisousatoi.com/2011/01/i-see-red-all-week-long.html

Ramai yg dah cuba dgn resepi ni. rasanya xde masalah. pastu bahan dia pun sikit je. x besar sgt kek.

Asyifa Mustaffa said...

thq sis....
insyallah akan di cuba lagi...sbb x de kepuasan melihat hasilnya...

aizamia3 said...

walaupun tak menjadi tapi masih cuba lagi.. gagal sekali tak bermakna gagal selamanya kan.. ;)

psstt: dah habis pantang dah.. la ni dak Nuha dah 2 bulan..

mokwo® said...

salam syifa...kalau jadi lagu tuh..tutup loyang kek dgn aluminium foil dan bakar dengan api bawah till kek masak..kekadang mokwo pun jadik jugak pesen kek lembik kat tengah tuh!!

Asyifa Mustaffa said...

yup..! akan cuba lgi...dan lagi....:)

waaa...pas nie bejln soping sakan la eh...

Asyifa Mustaffa said...

W'salam Mokwo,

thx....

Shahriah Abdullah Novelis said...

As'kum Asyifa cayanggg mucuk wangi.. huahh ni kerja berat ni... kalau akak dah masuk tong!!! ahahahaa... tapi kenapa cakap tak cantik??? pada akak dah cantiklah tu... kalau akak dapat sepotong.. tolong jangan panggil akak hokey! kusyuk menelan kek velvet yang sedap tu okey hehehhe

Asyifa Mustaffa said...

K.Sha..ok je rasanya....masih bole mkn..masih ada tastenya....
tp x gebu n moist jer....hehe...

Zie said...

salm kenall. zie pun mula buat haritu jadi camtu jugk.. kek tu tak naik.. nmpk mendap...
kena p bergurulah jawapnya.. hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...