"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Tuesday, July 26, 2011

AISKRIM GORENG

Selamat petang...dah nak menuju ke malam pun....petang yg panas hari nie.....bila panas...sejukkan tekak dengan aiskrim goreng nie ye.....buat 4 ketui jer...habis dlm sekelip mata.......1st time buat nie ambik resepi kat blog kak Nazharzan ... dia ada tunjukkan cara nak buat...ikut jelah step by step....mmg x rugi mencuba....! hasilnya....mavelos....!!!...nak try....mcm nie...

mula2...

roti gardenia biasa je

letak aiskrim apa2 perisa......

tekan dengan cawan plastik atau apa2 yg boleh membentuk


hasilnya....bila dah ditekan, masuk kan dalam plastik kedap udara........lepas tu simpan dulu dlm peti ais (kat tmpt beku) semalaman....atau 2-3 jam pun ok kut...sy buat nie....semalaman....buat mlm semalam...petang nie baru goreng....


bila time menggoreng tu....biar minyak betul2 panas, baru keluarkan roti tdi dri dalam pti ais...pas tu terus goreng....hasilnya...mcm kat atas tu.....bila da sejuk....dan dipotong/x potong pun x pe.....:)


Dan setelah dipotong...inilah hasilnya...........selamat mencuba.....:)


7 comments:

aizamia3 said...

wah.. idea yang paling simple..

thanks ye Asyifa.. kalau tak penat, malam nanti nak buat..;)

Asyifa Mustaffa said...

wlcme....cuba la...msti anak2 suka...:)

gerhana luka said...

wow best la resepi ais krim goreng ni nak cuba buat gak la, thanks follow blog saya

Asyifa Mustaffa said...

sila2 cuba...hasilnya amat memuaskan hati...

AZLINA said...

Assalamualaikum Asyifa...Akak dtg mengendap ais krim goreng..emmm ni kalau buat anak2 mesti suka kan! mesti kena cuba ni..thanks yea sudi singgah dapur akak tuu.. :)

Asyifa Mustaffa said...

Walaikumsalam kak Azlina....cuba la..pasti best...

Farah Wahida said...

Rajinnya syifa.. kreatif pulak tu.. lepas ni boleh try.. izzatti pun suka ice cream..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...