"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Thursday, February 16, 2012

APAM GULA HANGUS

Projek dipetang hari...disebabkan keboringan....ku merayap ke serata alam maya mencari resepi...x tau nak buat apa kan...cari lah resepi yg mudah + bahan² yg mmg ada dlm dapur rmh thanks to kak Paty...disebabkan sy selongkar "dapur" akak ler sy jumpa resepi nie....

ini lah hasilnya.....kaler x terang sngt la mcm Kak.Paty punya kan...+ sy pun pkai acuan lompang jer...kecik, senang..skali ngap dah abis....makan time panas mmg sedap...:)


sy tumpang copy ler sini resepinya ye kak...utk mereka² yg nak mencuba...mna la tau kan,....kot ada tu...sila² lah mencuba...bru tau camne rasanya resepi yg simpel, sedap n mudah nie....


 Resepi :-

2 eggs / 2 biji telur
1 cup granulated sugar / 1 cawan gula pasir 
1 cup water / 1 cawan air
1/2 cup cooking oil / 1/2 cawan minyak masak
2 tbsp margerine / 2 sudu besar marjerin ~~ Syifa pakai butter, majerin keras dlm fridge...
2 tbsp condensed milk  / 2 sudu susu pekat
1 tsp soda bicarbonate / 1  sudu teh soda bikarbonat.
1 1/2 cawan tepung gandum. / 1 1/2 cup flour

Directions

Melt sugar until golden brown, add water and set aside / Gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan air.kemudian sejukkan

In a blender combine eggs, milk, oil and margerine. Blend for 3 minutes / Di dalam blender / mixer masukkan telur, susu,minyak dan marjerin kisarkan anggaran 3 minit  ~~ Syifa pakai mixer, x muat pakai blender

Add the caramelised sugar together with baking soda and blend again / Masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama-sama soda bikarbonat dan dikisarkan lagi.

Finally add flour and blend again untill well combine. / Akhir sekali masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati.

Steam in tea cups for 15 minutes and if use bigger baking tray steam for 45 minutes. / Kukus adunan tadi di dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 minit. ~~ Syifa kukus 15minit jer sbb pakai acuan kecik..

ituler resepinya...tq Kak.Paty, sudi share resepi ni.....silalah cuba utk tau rasanya...........:)

 

3 comments:

cik dila.. said...

hangus ke nih ? macam sedap je.hehe :P

~~zAnAfAhMi~~ said...

Akak pun dah lama tak buat kuih kesukaan warga emas...hehe...senang kan guna acuan lompang.

Asyifa Mustaffa said...

CIk dila :

gulanya yg kene dihanguskan...:)

Zanafahmi :

kan kak..mmg sedap + wangi jer baunya...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...