"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Wednesday, February 29, 2012

Kentang Wedges

Akhirnya !!! dpt gak update, dari ptang tdi nak buat n3 asik x dpt, bukak kat posting, refresh bnyk kali, still x dpt masuk....jem sekejap blog nie !!

Skrng nak citer menu tengahari tadi, antara menu sampingan la kiranya...Potato wedges ! ,  resepi try dari buku 1 hari 1 resepi buku dari chef Hanieliza. resepi muka surat 290. caranya begini ,


Ubi kentang, terpulang nak brapa biji pun, potong ler macam wedges tu kan... pas tu rebus smpi 1/2 empuk, jgn empuk sangat sbb nanti nak goreng pulak...dah empuk tu, tuskan sekejap.....ambik tepung serbaguna, mcm tepung goreng ayam kentucky tu la yg salut ayam tu...sy guna tepung yg nie :


tepung yg nie hot n spicy skit...dah x yah nak buh sebarang perasa pun...dah cukup perasanya., ok, bancuhkan tepungnya dgn sedikit air, ikutlah wadges tadi bnyk mana, n agak² la tepung tu...bancuh dgn air jgn terlalu pekat n jgn terlalu cair ok...pastu gorengkan saje.... mcm nak goreng pisang tu....kuning keemasan la orng kata kan....ok ni hasilnya.....


Ini la rupanya wedges sy.... kalau yg agak² nak cuba.. bole ler buat...nak senang... boleh jer kan beli yg ready made kat pasaraya tu..melambak-lambak...mcm² jenama ada...siapkan aje ongkosnya...!! betul x?? ...

Ini last n3 utk february 2012....besok 1 Mac suda....insyallah bertemu lagi besok, jika dipanjangkan umur...

Selamat malam....assalamualaikum.....^__^

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...