"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Thursday, February 9, 2012

CONGO BARS

Assalamualaikum, selamat sejahtera, hari nie nak cerita skit, resepi baru ambik dri blog K.lily, tq kak sbb share resepi yg menarik utk dicuba. bahan dah ada, apa lgi..buat jerlah...x ssh pun klau ikut resepinya...sngt² mudah dan senang...

tapi kan, congo bars sy nie...x lah nipis...sbb pakai pan kecik, so dia meninggi skit, dah rupa kek pulak...klau ikutkan nipis jer kan... apa² jerlah...janji dia menjadi n best...! meh layan pic pulak... 

yg nie pic sblm masuk oven..:)

taraaaaaaa...... bru kuar dri oven....pnazzzzz gitu !

inilah hasilnya.....:)

ok, sy share resepi kat cni, next time boleh buat lagi... :-

Bahan-bahannya :-

2 3/4 cawan tepung gandum
2 1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
150 gm butter
300 gm gula perang
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
250 gm chocolate chips
1 cawan kacang pican atau apa2 kekacang - optional
Kepingan badam untuk taburan – optional
* ikut suka nak letak sebarang jenis kekacang* - sy letak hirisan badam + kismis

Caranya :-
• Ayak tepung gandum, baking powder dan garam dan ketepikan
• Gula perang dan butter di putar sehingga butter larut dan sebati. Masukkan telur satu persatu. Putar agar adunan sebati.
• Masukkan esen vanila, tepung yang siap diayak dan kacau rata. Kemudian masukkan chocolate chips, kekacang. gaul agar adunan bergaul rata.
• Tuangkan adunan ke dalam loyang berukuran 13 x 9 yang diglis atau diletakkan kertas minyak. Taburkan chocolate chips atau hirisan badam.
• Bakar pada suhu 170C selama lebih kurang 30 minit sehingga permukaan atasnya kekuningan.
mudahkan...nak cuba silakan...selamat mencuba...:)


2 comments:

Ummiakid @ lily said...

waa...tersangat cantek conbar bars tu...akak punya ari tu agak lembab kat bawah...terlebih butter kot...heehee...

Asyifa Mustaffa said...

TQ kak..akak punya pun cntik gak...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...