"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Tuesday, February 21, 2012

KUIH KASWI GANDUM

Ini minum petang semalam punya,patutnya buat n3 smlam kan, tp mcm x sempat, jadinya mlm nie bru sempat sblm tgk citer korea jap lgi....curi masa jap update blog utk mlm nie...

ini hasil yg sy buat...


resepi drpd  : CHEF HANIE LIZA

Bahan Sirap

5 cawan air
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir

Masakkan semua dan sejukkan


2 cawan tepung gandum

1/2 cawan tepung kanji/ubi/jagung ~ syifa pakai tepung ubi
1 sudu kecil kapur kueh [optional]  ~ x letak, x de stok kat rmh
Kelapa parut ( yang muda)
Sedikit garam

Cara:

1.Panaskan kukusan.
2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. [Lapikkan pelastik saiz loyang] ~ syifa pakai acuan apam,
3. Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
4. Masakkan sehingga masak [30 minit]
5. Tunggu sehingga sejuk baru bolih potong dengan pisau pelastik.
6. Kelapa muda digaulkan sedikit garam.
7. Lumurkan kueh yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.

pada yg nak cuba, silakan....:)

last n3 utk mlm nie.......nak solat n tgk YES CAPTAIN !....daaaaaaaa

 

5 comments:

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Asyila, akak balas kunjungan..essh..nak panggil akak atau acik...acik la kut...sama ya menu kita...kuih kegemaran semua

Asyifa Mustaffa said...

tq Kak.paty sudi jengah blog sy...:)

Tina Othman said...

sedapnya, dah lama teringin nak makan kuih ni

Asyifa Mustaffa said...

Tina : tringin ke?? try la...sdap kuihnya...:)

Adilah Manaf Celik Vitamin said...

Kuih favourite mak saya ni.

Kajian 3 Tahun Tentang ESP Shaklee, Hasilnya Memang Mengejutkan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...