"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Pages - Menu

Tuesday, February 21, 2012

KUIH KASWI GANDUM

Ini minum petang semalam punya,patutnya buat n3 smlam kan, tp mcm x sempat, jadinya mlm nie bru sempat sblm tgk citer korea jap lgi....curi masa jap update blog utk mlm nie...

ini hasil yg sy buat...


resepi drpd  : CHEF HANIE LIZA

Bahan Sirap

5 cawan air
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir

Masakkan semua dan sejukkan


2 cawan tepung gandum

1/2 cawan tepung kanji/ubi/jagung ~ syifa pakai tepung ubi
1 sudu kecil kapur kueh [optional]  ~ x letak, x de stok kat rmh
Kelapa parut ( yang muda)
Sedikit garam

Cara:

1.Panaskan kukusan.
2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. [Lapikkan pelastik saiz loyang] ~ syifa pakai acuan apam,
3. Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
4. Masakkan sehingga masak [30 minit]
5. Tunggu sehingga sejuk baru bolih potong dengan pisau pelastik.
6. Kelapa muda digaulkan sedikit garam.
7. Lumurkan kueh yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.

pada yg nak cuba, silakan....:)

last n3 utk mlm nie.......nak solat n tgk YES CAPTAIN !....daaaaaaaa

 

5 comments:

Patyskitchen - Exploring Global Flavor Around The World said...

Salam Asyila, akak balas kunjungan..essh..nak panggil akak atau acik...acik la kut...sama ya menu kita...kuih kegemaran semua

asyifamustaffa said...

tq Kak.paty sudi jengah blog sy...:)

Anonymous said...

sedapnya, dah lama teringin nak makan kuih ni

asyifamustaffa said...

Tina : tringin ke?? try la...sdap kuihnya...:)

Adilah Manaf Celik Vitamin said...

Kuih favourite mak saya ni.

Kajian 3 Tahun Tentang ESP Shaklee, Hasilnya Memang Mengejutkan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...