"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Tuesday, September 3, 2013

Masak...masak...dan makan...~ Ini kesinambungannya....cewah !

Assalamualaikum,

Hari ni, hari nak tayang makanan..., pada kengkawan yg meninggalkan komen di entri SINI, , entri hari ini adalah jawapannya....cewahhhh...cam bgos2 je ada entri sambung2 eh...reply aje lah balik komen tu..kan senang....

Cerita Jumaat lepas, masak sebab petangnya rakan2 sekerja asben mau bertandang ke rumah, makanya...masak jelah apa yg termampu....

Menu utama ~ mee kari, jangan ditanya resepi...sebab bab lauk pauk nie...sy x pandai sukat menyukat, cara sy masak, tgk berapa banyak ayam/daging....baru bole ambik bahan2 rempah ratusnya...lepastu main lebur ajer....cukupkan perasanya...jadi la dia...kita yg buat dia kan...hehe...


menu campak2 yg siap, siapkan juga 'aksesorinya' yg simpel 

Menu ke 2 ~ Roti jala ~ buat sekali senang kan..cicah dengan kuah kari...tp utk cicah roti jala nie, sy asingkan sikit sebab nak letak karet, utk kuah mee dah ada fish cake, segala bende tu...takut orng x bole nak cicah plak kan...senang cite..asingkan aje...


ini roti jala patah pinggang namanya ~ huhuhu...jenuh nak abiskan sekilo tepung...!

last menu...dezet meletop !!! 


agar2 milo oreo

ntah dah berapa kali buat dah...x ingat dah....nak resepi ? terjah SINI

agar2 ni buatnya pepagi ~ x la pepagi sangat pun...lepas post entri yg sini ni la...baru memulakan projek....

lain2 menu...kuih raya yg dah semakin menipis...!

air oren sunquick dan air teh...


gambar makanan je la eh...tetamunya x snap pun....sebab kengkawan asben...malu le nak klik sana klik sini....:)


19 comments:

Tina Othman said...

Wah meriah menunya

Ada mee kari roti jala phewww siap ada puding oreo yg tak menahan tu

husna zahidi said...

ayat akak dah mcm mama husna.. bila kitaorg takut nak mencuba mesti dya cakap "alaaa kita yg buat dya kan, buat dya yg buat kita.." hehe..

lieyalatif said...

cantik sgt puding oreo tu...lieya pun baru buat ari tu tapi tak jadi mase melayer, nampak no tangan lieya tak bedung hahaahahah

Kakcik said...

Kakcik pun kalau buat makan2, kakcik buat mee kari je... senang. :)

mama ila said...

terliur tengok roti jala tu..huhuhu..bestkan makan ngan kuah kari..

JunAina said...

Cantik je tersusun atas meja. Agar2 tu nampak sedap.

Asyifa Mustaffa said...

Tina ~ sekali sekala...:)


Husna ~ pinjam ayat orng tetua gak ni..hehe..


lieya ~ nak melayer tu pun takut2 gak sbnrrnya....hehe..


K.Cik ~ kan..senangkan..sebab main lebur..:)


MAma Ila ~ mmg best...peberet anak2 juga tu...:)


K.JunAina ~ tetamu x smpi lgi..mmg cntik tersusun kak...hehe..

ZalinZalina said...

Cantik sangat roti jala awak tu..kak ina punya asal siap aje...he he..

Kakzakie said...

Style kita masak mana ada sukat macam chef tu Syifa. Kakak pun sama janji kakak rasa ok jadilah... org makan juga kan:)

Amanda Suria said...

Tgok agar2 milo tu rasa teruja plak....tp bila buat sendiri sure x jd...kesian kan....tgn SA ni mmg buat kuih selalu x jd...bila bab lauk baru ok...salam knl....

shaFazie said...

agar mila itu menarik...tue belum rasa lagi tu..semua menu sedap2...

ummiross said...

Terima kasih Syifa atas ucapan takziah.

Waa best betul menu2 tu, semua tu peberet ummiross.

tun_telani said...

fuhh.. tun x sanggup nk wat roti jala utk jamuan, jenuh tuu nk menjala. utk mkn2 sendiri boleh la. mmg patah pinggang betul tu. huhu.. tun pun wat mee kari utk open house, pastu wat sekali lg utk students yg dtg serbu rumah.

Azian Elias said...

sedap2 tu menu.. macam sedap je agar2 milo oreo tu..

akmaL said...

meriahnye menu-menu niiii..lapar perut tengok..rindunya nak makan makanan malaysia >.<

Amie said...

Waaa... meriahnya! Puaslah tetamu menjamu selera ni Syifa, semuanya sedap belaka!

hainom OKje said...

Hari Sabtu lepas OKje pun buat mee kari gak....cuma terpekat sikit hehe...
Rajin jugak yeh husband ajak kengkawan datang

Haryati Faizal said...

sedapnya agar oreo milo tu...

QA's ~ mamapapa said...

sedap2nye..pandai masak :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...